Logo de Calsots.com

La temporada de calçots comença al gener: veritat o mentida?

Publicado: 18/01/2016         (¿Quieres recibir estos artículos en tu correo?)
Categoría: Calçots, Cultiu, Mite o realitat

Cada any sento el mateix comentari quan s'inicia la temporada de calçots: "la temporada de calçots comença cada any una mica abans". L'has sentit alguna vegada? Jo el sento molt sovint, de veritat. I la meva resposta és sempre la mateixa: "No, la temporada de calçots sempre comença igual i acaba igual". Estic d'acord que aquesta afirmació s'ha de matisar, però a grans trets és així.

Cada any la temporada de calçots comença al novembre i acaba a l'abril. El que deia abans, els matisos, tenen a veure amb la meteorologia, les plagues o amb situacions sobrevingudes. Per exemple, en climes molt freds els calçots surten més tard i aguanten també una mica més. En climes més càlids, a l'inrevés. Significa això que podem trobar calçots a l'octubre i al maig? Si, els podem trobar, està clar, però són pocs. Un altre exemple: alguns anys comença més tard perquè plou molt i no podem calçar a temps o inclús no podem collir-los. Això és el que va passar la temporada passada, i no vam poder començar la temporada fins el mes de desembre.

I la temporada de calçots de la IGP?

Logo IGP Calçot de VallsLa temporada dels calçots emparats per la IGP Calçot de Valls comença i acaba exactament igual: de novembre a abril. A més a més, en aquest cas el reglament de la IGP diu que no es pot vendre cap calçots amb l'etiqueta identificativa de la IGP abans de novembre. Això és normal, donat que abans de novembre es difícil que tinguin les mides que exigeix la IGP.

En el cas de la IGP si que hi ha una excepció: hi ha uns pocs productors que estan a la muntanya, a una certa alçada. El fred es perllonga força més que a la costa i podem trobar calçots amb la etiqueta de la denominació d'origen al maig. Però com deia anteriorment, és un cas de clara excepció per climatologia.

Calçots sense salsa

A la temporada de calçots, com estan bons, és amb la salsa de calçots

I per què es diu que la temporada comença al gener?

Diguem tota la veritat: la "temporada alta" dels calçots comença al gener. No sabria dir si és per desconeixement de l'inici de la temporada o perquè la televisió comença a emetre notícies de calçots. Sobre el tema de la televisió no puc actuar, però sobre el desconeixement de l'inici de la temporada si.

A Calsots.com hem ideat una eina d'avisos de la temporada de calçots. Et pots donar d'alta, i quan comenci la temporada s'envia un correu. També s'envia un correu per a avisar de la Festa de la Calçotada, per al dia del pare, i per suposat també per a avisar del final de la temporada. Pots trobar l'eina aquí: sistema de avisos de la temporada de calçots, o clicant a la següent imatge.

Avisos de la temporada de calçots

El que dèiem; activa els avisos i ho sabràs tot de la temporada de calçots.

Fins aviat!¿Te ha gustado este artículo?

Me gustaría que lo compartieras.

Los 'Me gusta' y los 'Tweets' ayudan mucho a otros usuarios...

¿Nos echas una mano? ;-)

* Te enviaremos un resumen del libro con 4 recetas.Pa de Calçots, una recepta per a triomfar com a cuiner
La Festa de la Calçotada és el proper diumenge
Deja un comentario

Pero hazlo, que nos gusta mucho!

Nombre

Correo electrónico (no lo publicaremos)

Tu web

Comentario
 

En Calsots.com nos preocupamos para que puedas hacer la auténtica calçotada.