Logo de Calsots.com

Els calçots només són bons al febrer. Veritat o mentida?

Publicado: 12/03/2016         (¿Quieres recibir estos artículos en tu correo?)
Categoría: Calçots, Cultiu, Mite o realitat

No seria la primera vegada que sento el comentari: "Els calçots només són bons al febrer". És com aquest altre comentari que ja vaig publicar fa uns dies. Em sorprenen aquests comentaris en els quals s'afirma una veritat absoluta amb tanta lleugeresa.

Però anem a pams. El cicle de vida del calçot està força clar. Necessiten calor per a créixer i per això els plantem al final de l'estiu. I necessiten fred per a generar la sucre que els fa dolços. Però, significa això que només quan ha fet fred són dolços? I què vol dir fred?

Aquests calçots seran els més dolços del món amb tant de fred. Aquests calçots seran els més dolços del món amb tant de fred.

Aquests calçots seran els més dolços del món amb tant de fred...

A les fotos mostro un dels nostres camps amb neu. Això va passar el 2014. Aquella setmana, òbviament, vam haver d'aturar la venda ja que no hi havia manera d'entrar als camps. Quan ho vam poder fer els vam provar i ... res; tot igual. No esperàvem que de cop fossin més dolços, per suposat. Sabem que han generat més sucres i sabem que en uns dies seran més dolços, però ... serà perceptible?

Ja veus que en això, com en gairebé tot, no existeix una veritat absoluta. Respondré a la pregunta que dóna títol a aquest article, però abans ho faré a una altra pregunta: Un calçot de la IPG Calçot de Valls no està bo al novembre? No és dolç?

Els calçots són bons de novembre a abril

Un calçot cru pica igual al novembre que al març. I un calçot de la IGP "Calçot de Valls" està molt dolç al novembre i una mica més al gener, febrer i març, si hi ha hagut alguna gelada. Dir que un "Calçot de Valls" cuinat no és dolç al novembre és fals, directament.

Tant és així que a casa fem una festa especial amb els primers calçots, els que encara no ho són! A l'octubre, quan encara no tenen ni tan sols les mides reglamentàries i el reglament no ens deixa posar l'etiqueta, nosaltres ja n'arranquem uns quants i fem una "mini-calçotada". Els primers són súper melosos.

Amb això afirmo que un calçot de la IGP "Calçot de Valls" és bo al novembre. És dolç perquè és un caràcter de la ceba que fem servir. És més que probable que mesurant els graus BRIX puguem afirmar objectivament que són més dolços al febrer, per suposat, però això és tot.

La resposta ja l'has deduït de la resta de l'article: Els Calçots de Valls són bons des del novembre fins a l'abril.

És com aquest altre comentari dels calçots i la salsa: Un calçot no té gust de res; el secret està en la salsa. Qui diu això no menja calçots de la IGP Calçot de Valls, però avui no toca aquest comentari. Aquest el tractarem un altre dia. sonrisa¿Te ha gustado este artículo?

Me gustaría que lo compartieras.

Los 'Me gusta' y los 'Tweets' ayudan mucho a otros usuarios...

¿Nos echas una mano? ;-)

* Te enviaremos un resumen del libro con 4 recetas.Dia del Pare. Digue-li amb calçots.
Festa major de Sant Joan, a Valls
Deja un comentario

Pero hazlo, que nos gusta mucho!

Nombre

Correo electrónico (no lo publicaremos)

Tu web

Comentario
 

En Calsots.com nos preocupamos para que puedas hacer la auténtica calçotada.