Logo de Calsots.com

Articles de la categoria "Cultiu"Arrenquem la ceba de calçots

Publicat: 16/07/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Aquests dies hem començat a arrencar la ceba per a calçots. És d'aquelles tasques que no agrada a ningú. És pesada, fa molta calor, t'has d'acotar... un pal. Però en fi. Ara toca arrencar-les i que s'asseguin bé durant un mes, o un mes i mig. En aquest temps ja començarem a plantar calçots, i també us explicaré com es fa això. És facilet.

Vídeo de com es recullen les cebesAquí us deixo un vídeo de com arrenquem les cebes. Personalment, no m'agrada deixar-les créixer massa. Com més grans són, més costa que els calçots arribin a la seva mida. M'agrada que les cebes tinguin una mida determinada i plantar-les en funció d'això. Així vaig arrencant calçots segons les he plantat per la seva mida i cobreixo tota la temporada de calçots.

També us poso un parell de fotos. Una d'abans d'arrencar, i una altra amb la ceba ja arrencada.

Seguir llegint ...Dilluns comencem a plantar calçots. Avui, castells.

Publicat: 15/08/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Avui m'he aixecat amb ganes de castells. Cada 15 d'agost es fa una bona actuació a La Bisbal del Penedès, i és d'aquelles que tinc marcades en vermell al calendari. Ja saps (segurament) que els castells representen una de les meves aficions, i aquest dia, el 15 d'agost, ja es veuen grans castells. A veure què ens porten a plaça avui.

Fins fa uns anys, a la Bisbal es vivia una rivalitat súper interessant entre les dues colles de Valls i els Castellers de Vilafranca, però algú va decidir que els de Vilafranca no havien de venir més. Ho trobo una autèntica llàstima, i tant de bo que tornin aviat a actuar juntes les tres colles. La diada amb les tres grans feia que vingués molta més gent.

I com sempre que hi ha castells, toca esmorzar amb els amics i xerrar del que veurem avui, perquè dilluns... uff, dilluns.

Plantació de Calçots de la temporada 2013-2014Gairebé com qui no vol la cosa estem de nou a l'època de començar a plantar calçots. Cada any a mitjans d'agost comencem a plantar les cebes per a calçots que hem estat cultivant des del febrer o el març, aproximadament. La plantació no acostuma a durar més d'un mes i mig, i això és així perquè escalem la plantació per a poder collir calçots fins a mitjans d'abril.

Seguir llegint ...El calçot és una planta de doble cicle

Publicat: 10/09/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

En comptes de "doble cicle" jo hauria dit que el calçot és una planta de dos anys, i amb això ja estic donant la pista clau. I els calçots, òbviament, surten durant el segon any de vida. Això ja ho havia explicat a la pàgina de la temporada de calçots, però val la pena fer un ràpid repàs a aquests dos cicles.

En primer lloc sobre el mes de juliol s'obtenen les llavors de la ceba especial per a calçots, la "Blanca Tardana de Lleida", de la que ara tenim dues novas varietats: Roquerola i Montferri. Aquestes llavors es guarden seques fins el mes de desembre, mes en el qual les plantarem. Més o menys cap al febrer es trasplanta el cebollí (part central de la imatge), que encara no té ni 10 cms d'alçada, a una altra terra. Aquí la deixarem fins que se faci la ceba fins més o menys mitjans de juliol. I ja portem un any!

Fora de la temporada de calçots, de la llavor a la ceba de calçots

Seguir llegint ...Calçar calçots - Així ho fem a Calsots.com

Publicat: 17/10/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Arriba aquella època de l'any en la qual toca calçar calçots. Com ja deus saber, el nom dels calçots ve precisament d'aquí: de calçar. És l'acció de posar terra a la base dels calçots, amb la qual cosa aconseguim que s'estirin en busca de la llum. Podem calçar calçots de diverses maneres. En el cas d'extensions petites és possible fer-ho amb una aixada. En extensions una mica més grans s'utilitza el motocultor o un tractoret. I per a grans extensions no queda altra que fer-ho amb un tractor, perquè sinó no acabaríem mai. Personalment conec a uns nois a Torredembarra que calcen amb una mula. Veure com ho fan és simplement meravellós. Agricultura tradicional en la seva essència.

Nosaltres ho fem gairebé tot amb tractor, excepte un petit tros especial que calcem amb aixada. És una trosset petit en el que ho hem de fer així perquè no entra el tractor.

Seguir llegint ...Ja acabem de plantar calçots per a la temporada 2015-2016

Publicat: 23/09/2015   -   Vols fer tu el primer comentari?

Ho diu el títol: ja hem acabat de plantar calçots per a la temporada de calçots 2015-2016. Tots? No, el cert és que tots no estan plantats. Com ja havia explicat temps enrere, ens guardem cebes per a poder plantar més calçots una mica més endavant. D'aquesta manera esglaonem la plantació i podem obtenir calçots durant tota la temporada.

Com cada any, suposant que tot vagi bé podrem començar a treure'ls a principis de novembre. Ja saps que això no ho podem assegurar perquè depèn de la climatologia. De totes maneres, enguany hi ha una novetat: el dia 5 de novembre s'estrena una pel·lícula en la que es fan servir els nostres calçots. Veurem com surt i ja ho comentem després al bloc.

Plantar calçots amb tractor

Aquí unes imatges de la plantació de calçots d'enguany.

plantar calçots de la temporada 2015-2016 - imatge 1 plantar calçots de la temporada 2015-2016 - imatge 2

Seguir llegint ...La temporada de calçots comença al gener: veritat o mentida?

Publicat: 18/01/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

Cada any sento el mateix comentari quan s'inicia la temporada de calçots: "la temporada de calçots comença cada any una mica abans". L'has sentit alguna vegada? Jo el sento molt sovint, de veritat. I la meva resposta és sempre la mateixa: "No, la temporada de calçots sempre comença igual i acaba igual". Estic d'acord que aquesta afirmació s'ha de matisar, però a grans trets és així.

Cada any la temporada de calçots comença al novembre i acaba a l'abril. El que deia abans, els matisos, tenen a veure amb la meteorologia, les plagues o amb situacions sobrevingudes. Per exemple, en climes molt freds els calçots surten més tard i aguanten també una mica més. En climes més càlids, a l'inrevés. Significa això que podem trobar calçots a l'octubre i al maig? Si, els podem trobar, està clar, però són pocs. Un altre exemple: alguns anys comença més tard perquè plou molt i no podem calçar a temps o inclús no podem collir-los. Això és el que va passar la temporada passada, i no vam poder començar la temporada fins el mes de desembre.

I la temporada de calçots de la IGP?

Logo IGP Calçot de VallsLa temporada dels calçots emparats per la IGP Calçot de Valls comença i acaba exactament igual: de novembre a abril. A més a més, en aquest cas el reglament de la IGP diu que no es pot vendre cap calçots amb l'etiqueta identificativa de la IGP abans de novembre. Això és normal, donat que abans de novembre es difícil que tinguin les mides que exigeix la IGP.

Seguir llegint ...Els calçots només són bons al febrer. Veritat o mentida?

Publicat: 12/03/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

No seria la primera vegada que sento el comentari: "Els calçots només són bons al febrer". És com aquest altre comentari que ja vaig publicar fa uns dies. Em sorprenen aquests comentaris en els quals s'afirma una veritat absoluta amb tanta lleugeresa.

Però anem a pams. El cicle de vida del calçot està força clar. Necessiten calor per a créixer i per això els plantem al final de l'estiu. I necessiten fred per a generar la sucre que els fa dolços. Però, significa això que només quan ha fet fred són dolços? I què vol dir fred?

Aquests calçots seran els més dolços del món amb tant de fred. Aquests calçots seran els més dolços del món amb tant de fred.

Aquests calçots seran els més dolços del món amb tant de fred...

A les fotos mostro un dels nostres camps amb neu. Això va passar el 2014. Aquella setmana, òbviament, vam haver d'aturar la venda ja que no hi havia manera d'entrar als camps. Quan ho vam poder fer els vam provar i ... res; tot igual. No esperàvem que de cop fossin més dolços, per suposat. Sabem que han generat més sucres i sabem que en uns dies seran més dolços, però ... serà perceptible?

Ja veus que en això, com en gairebé tot, no existeix una veritat absoluta. Respondré a la pregunta que dóna títol a aquest article, però abans ho faré a una altra pregunta: Un calçot de la IPG Calçot de Valls no està bo al novembre? No és dolç?

Els calçots són bons de novembre a abril

Seguir llegint ...La ceba de calçots està llesta per a ser arrencada

Publicat: 13/07/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

A mitjans de juliol, com ve sent habitual, la ceba de calçots està llesta per a ser arrencada. Durant els propers dies, doncs, començarem amb aquesta tasca. Hem de preveure molt bé el temps (el meteorològic), donat que les deixarem assecar al camp. Les arrenquem i les deixem al camp fins a mitjans d'agost, així que creuarem els dits per tal que no plogui. somriure

Arrencar les cebes de calçots amb la calor d'aquests dies és ... horrible. Una tasca molt pesada. Aquest procés d'assecat, però, és totalment necessari per després poder obtenir els calçots.

Mira com de boniques estan...

El campo con las cebollas a punto de ser arrancados Las cebollas ya arrancadas y secándose

Fotos artístiques de Cebes de Calçots

A més a més, hem fet alguna foto una mica més artística. Quina t'agrada més?

Les cebes de calçots difuminades i l'etiqueta enfocada Les cebes de calçots enfocades i l'etiqueta difuminada.

Temps enrere, en una jornada tècnica sobre els calçots, el doctor en biologia i amic Joan Simó ens mostrava estadístiques que relacionaven les mides de les cebes amb el nombre de calçots que donen, i hi ha una relació directa. A mi m'agraden les cebes petites/mitjanes, ja que les grans donen molts calçots i aquests no arriben a tenir la seva mida comercial fins al final de la temporada. De totes maneres, no és possible seleccionar les cebes per mides de forma barata. Un Sedàs especial seria una opció, però tant és, tot i així és car i ens robaria el temps.

I ara que he mencionat en Joan Simó i la temporada de calçots, vaig a preparar un altre article on mostraré el gràfic que em va proporcionar. T'encantarà. És un cercle amb tot el cicle de vida dels calçots. Molt ben fet, molt explicatiu.

Fins aviat!Falta molt poc per a l'inici de la temporada de calçots

Publicat: 01/11/2016   -   1 comentari

Com cada any al mes de novembre, la temporada de calçots està a punt de començar. I aquesta vegada he de dir que estem molt contents perquè la collita està anant molt bé. Hi ha hagut algunes pluges que ens han preocupat per la inoportunitat del moment, ja que quan plou no podem calçar calçots en una setmana, i si ho fa just després d'haver calçat pot desfer la feina feta. Alguna vegada l'inici de la temporada se'ns ha endarrerit per les pluges. Sembla que aquesta temporada no passarà.

Adjunto una foto perquè es pugui veure com evoluciona el nostre cultiu. Aquesta línia ja està calçada i repassada. Aquests calçots els podrem menjar cap a mitjans de desembre, aproximadament.

Calçots per a l'inici de la temporada de calçots 2016-2017

Quant als enviament d'inici de temporada

Si tot va bé ja podrem menjar calçots la setmana del 14 de novembre. Això no és una ciència exacta, com dic sempre, però tot està anant bé, així que no hi hauria d'haver problemes.

Si tot segueix així, això significaria que la primera calçotada la podries fer el cap de setmana del 19-20 de novembre. Nosaltres ja tenim una calçotada aparaulada pel dia 26 de novembre però tu podries fer-la una setmana abans. Bé, no? somriure

En un altre ordre de coses, aquest estiu hem estat treballant en noves funcionalitat per a la web i creiem que t'agradaran molt. Això t'ho explicarem en el proper mail, el d'inici de la temporada de calçots 2016-2017. Ja tenim ganes d'enviar-lo!

I ja per últim et recomano de revisar la imatge que he penjat a la pàgina que parla de la temporada de calçots. És molt il·lustrativa. Mostra amb força claredat el doble cicle de vida dels calçots. Per doble cicle s'entén que és una planta el cicle vital de la qual dura dos anys.

Res més per avui. A esperar un parell de setmanetes a que això comenci! 

En Calsots.com nos preocupamos para que puedas hacer la auténtica calçotada.