Logo de Calsots.com

El calçot és una planta de doble cicle

Publicado: 10/09/2014         (¿Quieres recibir estos artículos en tu correo?)
Categoría: Calçots, Cultiu

En comptes de "doble cicle" jo hauria dit que el calçot és una planta de dos anys, i amb això ja estic donant la pista clau. I els calçots, òbviament, surten durant el segon any de vida. Això ja ho havia explicat a la pàgina de la temporada de calçots, però val la pena fer un ràpid repàs a aquests dos cicles.

En primer lloc sobre el mes de juliol s'obtenen les llavors de la ceba especial per a calçots, la "Blanca Tardana de Lleida", de la que ara tenim dues novas varietats: Roquerola i Montferri. Aquestes llavors es guarden seques fins el mes de desembre, mes en el qual les plantarem. Més o menys cap al febrer es trasplanta el cebollí (part central de la imatge), que encara no té ni 10 cms d'alçada, a una altra terra. Aquí la deixarem fins que se faci la ceba fins més o menys mitjans de juliol. I ja portem un any!

Fora de la temporada de calçots, de la llavor a la ceba de calçots

I la temporada de calçots?

Empezamos el segundo ciclo (o segundo año). Desde que hemos arrancado las cebollas a mediados de julio, y hasta que no se empiecen a plantar de nuevo, las dejaremos en el campo para que se sequen bien. Tan secas las queremos que esperaremos hasta que las hojas y las raíces se caigan (parte derecha de la foto). Las queremos totalmente limpias. A mediados de septiembre se empiezan a plantar las cebollas, y a veces la plantación dura un mes, o un mes y medio, en función de cuándo queremos recolectar. Los primeros calçots se obtienen en el mes de noviembre y, como ya sabes, la temporada de calçots se acaba en abril.

L'inici de la temporada alta dels calçots, el moment a partir del qual més es consumeixen, se celebra amb la Festa de la Calçotada de Valls, que es fa l'últim diumenge de gener. A aquesta festa pots veure els ja típics concuros, com el concurs de menjar calçots, el concurs de salsa de calçots i el concurs de productors de calçots.

Comencem el segon cicle (o segon any). Des que hem arrencat les cebes a mitjans de juliol, i fins que no es comencin a plantar de nou, les deixarem al camp per què s'assequin. Tan seques les volem que esperarem fins que les fulles i les arrels caiguin (part dreta de la foto). Les volem completament netes. A mitjans de setembre es comencen a plantar les cebes, i a vegades la plantació dura un mes, o un mes i mig, en funció de quan volem collir els calçots. Els primers s'obtenen al mes de novembre i, com ja saps, la temporada de calçots s'acaba a l'abril.

Un cop finalitzada la temporada de calçots deixarem que es trompin les plantes que prèviament haurem seleccionat. Les cuidarem bé fins el mes de juliol, que és quan n'obtindrem les llavors, i ja tenim els dos anys de vida.

Nosotros cultivamos nuestra propia cebolla para calçots. Eso significa que tenemos mucha tierra ocupada con los calçots, y que también tenemos ocupada la tierra que hace la cebolla para los calçots de la siguiente temporada. Un montón de jornales* invertidos en calçots.

Nosaltres cultivem la nostra pròpia ceba de calçots. Això vol dir que tenim molta terra ocupada amb els calçots, i que també hem tingut ocupada la terra que fa la ceba de calçots de la següent temporada (no fem servir la mateixa terra per a poder millorar la qualitat dels calçots). Un munt de jornals* invertits en calçots.

Estem a 10 de setembre, així que en un mes aproximadament haurem de calçar els calçots, que ja va tocant.

Ens veiem aviat!

* Un jornal és aproximadament una tercera part d’una hectàrea, uns 3.300 metres quadrats.¿Te ha gustado este artículo?
Suscríbete al blog y recibirás:

Un mail cada vez que
escriba un nuevo artículo

El libro de recetas
de Calsots.com *

(Y no te preocupes por el spam, que a mi tampoco me gusta)

O si lo prefieres...

Me gustaría que compartieras este artículo.

Los 'Me gusta' y los 'Tweets' ayudan mucho a otros usuarios...

¿Nos echas una mano? ;-)

* Te enviaremos un resumen del libro con 4 recetas.Sant Fèlix 2014, castells a Vilafranca del Penedès
Fotos de calçotades, comentaris i alguna cosa més
Deja un comentario

Pero hazlo, que nos gusta mucho!

Nombre

Correo electrónico (no lo publicaremos)

Tu web

Comentario
 

En Calsots.com nos preocupamos para que puedas hacer la auténtica calçotada.