Logo de Calsots.com

Calçar calçots - Així ho fem a Calsots.com

Publicado: 17/10/2014         (¿Quieres recibir estos artículos en tu correo?)
Categoría: Calçots, Cultiu

Arriba aquella època de l'any en la qual toca calçar calçots. Com ja deus saber, el nom dels calçots ve precisament d'aquí: de calçar. És l'acció de posar terra a la base dels calçots, amb la qual cosa aconseguim que s'estirin en busca de la llum. Podem calçar calçots de diverses maneres. En el cas d'extensions petites és possible fer-ho amb una aixada. En extensions una mica més grans s'utilitza el motocultor o un tractoret. I per a grans extensions no queda altra que fer-ho amb un tractor, perquè sinó no acabaríem mai. Personalment conec a uns nois a Torredembarra que calcen amb una mula. Veure com ho fan és simplement meravellós. Agricultura tradicional en la seva essència.

Nosaltres ho fem gairebé tot amb tractor, excepte un petit tros especial que calcem amb aixada. És una trosset petit en el que ho hem de fer així perquè no entra el tractor.Calçar calçots amb l'aixada

Començarem pels mètodes més senzills. Calçar calçots amb aixada és molt pesat perquè has d'estar acotat i no és gens ràpid. Per contra és el mètode amb el que queda millor, ja que ets tu qui decideix fins on es calça, no "ofegues" la planta, no en trepitges cap, etc. És la millor manera quant a qualitat, i la pitjor quant a velocitat.

Fa algun temps fam fer un vídeo de com calçar calçots amb aixada. No deixis de veure'l:

Vídeo de calçar calçots amb aixada


Calçar calçots amb el motocultor

Nosaltres no fem servir aquest mètode, i és per això que no ho tenim en vídeo. Cal dir que és molt semblant a com es fa amb el tractor, ja que s'hi acoblen unes "pales" i es va apilant la terra sobre els calçots. Aquestes pales les podràs veure més tard al vídeo de calçar calçots amb tractor. No és tan ràpid com amb el tractor, tot i que és molt més precís, ja que si veus que alguna cosa no va bé et pots aturar, o pots rectificar la marxa fàcilment. Aquest és el mètode més utilitzat en extensions de fins a 2 hectàrees. En més de dues hectàrees és massa pesat fer-ho amb el motocultor (personalment opino que amb una hectàrea ja és massa pesat, però en fi).Calçar calçots amb el tractor

I per últim, el sistema més ràpid, ideal per a grans plantacions. És el sistema que fem servir nosaltres. S'enganxa una eina especial al tractor amb la que es fa tota la feina. Aquesta eina té quatre pales, dues d'elles dobles, amb les que podem calçar tres línies de cop. L'únic problema és que amb aquest mètode no queda perfecte, per la qual cosa s'acostuma a repassar les línies una mica amb l'aixada.

Temps enrere, quan fèiem el vídeo de calçar amb aixada, també vam fer el vídeo de calçar calçots amb el tractor. Recorda que no som professionals del vídeo. :-)

Vídeo de Calçar calçots amb tractor

Això és el que farem a partir d'ara, i es farà una vegada més durant tot el cultiu del calçot.

Per cert... diumenge 26 és Santa Úrsula! Jo aniré a la diada de castells, com sempre. Ja explicaré com ha anat. sonrisa¿Te ha gustado este artículo?
Suscríbete al blog y recibirás:

Un mail cada vez que
escriba un nuevo artículo

El libro de recetas
de Calsots.com *

(Y no te preocupes por el spam, que a mi tampoco me gusta)

O si lo prefieres...

Me gustaría que compartieras este artículo.

Los 'Me gusta' y los 'Tweets' ayudan mucho a otros usuarios...

¿Nos echas una mano? ;-)

* Te enviaremos un resumen del libro con 4 recetas.L'espectacle casteller més gran del món
Santa Úrsula (Valls) 2014, fira i castells
Deja un comentario

Pero hazlo, que nos gusta mucho!

Nombre

Correo electrónico (no lo publicaremos)

Tu web

Comentario
 

En Calsots.com nos preocupamos para que puedas hacer la auténtica calçotada.