Logo de Calsots.com

Temporada de calçots

La temporada de calçots va de novembre a abril


Segurament ja sabies que la temporada de calçots va de novembre a abril, però... saps quan es planten els calçots? Saps quan es calcen? Saps quan és la Festa de la Calçotada?Informació general

La plantació dels calçots s'inicia a mitjans d'agost o principis de setembre i es pot allargar durant tot aquest mes. Fins i tot es pot acabar de plantar fins a finals d'octubre, segons es vulgui realitzar la collita. La temporada de calçots, pròpiament, va del novembre a l'abril, essent el seu període de màxim consum durant els mesos de gener, febrer i març.

La ceba és una planta de doble cicle, el que significa que tarda dos anys en finalitzar el seu creixement.

Cicle de vida dels Calçots

En aquest gràfic es mostra el curiós cicle de vida dels calçots, des de l'obtenció de la llavor fins que la planta torna a germinar.

Cicle de vida dels Calçots
Llavors de calçots

Les llavors de la ceba es planten a unes safates especials durant els mesos de desembre i/o gener. Durant uns dos mesos estan creixent fins a convertir-se en cebollí (el planter), que després servirà per a ser trasplantat a la terra i obtenir cebes.

Aquest procés s'acostuma a fer íntegrament a instal·lacions professionals (sales de germinació, hivernacles, rec per humidificació, etc.), donat que així és més fàcil aconseguir un creixement homogeni de les llavors, i una menor pèrdua.

Inici del creixement del planter en plena temporada de calçots Inici del creixement del planter en plena temporada de calçots

S'acostuma a plantar 3 llavors de ceba en cada forat de les safates mencionades al punt anterior (veure fotos) per tal de facilitar la seva posterior manipulació. Durant la germinació i després durant la plantació, aquestes safates resulten molt còmodes.

Cal afegir que el potencial genètic de la llavor de ceba baixa molt després del primer any (aproximadament el 70%), i gairebé del tot després del segon any.


El planter

El planter ha de ser de la ceba que recomana la IGP "Calçot de Valls", així que no val qualsevol ceba. Ha de ser la ceba "Allium Cepa L.", també anomenada "Blanca Tardana de Lleida", o alguna de les noves varietats, Roquerola o Montferri*. Nosaltres fem servir el planter adequat, i cultivem les nostres pròpies cebes per tal de garantir que el nostre cultiu compleix amb les normes de la IGP "Calçot de Valls".

* Un exhaustiu estudi realitzat pel Dr. Joan Simó (de la Fundació Miquel Agustí), ha donat com a resultat dues noves varietats d'aquesta ceba. Es tracta de les varietats Roquerola i Montferri. La primera, Roquerola, és una ceba primerenca, que dóna els seus calçots a principis de temporada. La segona, Montferri, és tardana, i ofereix els seus calçots a finals de temporada. Ambdues varietats són fruit d'un procés de selecció realitzat durant quatre anys en terres de la província de Tarragona. A Calsots.com fem servir ambdues varietats.


El planter s'ha de plantar entre els mesos de Març i Abril.

El planter de ceba que anem a plantar Detall del planter de ceba per a calçots El camp completament plantat

Conreem les cebes fins a finals de juny, més o menys. Les anem regant regularment i cuidant perquè no creixi massa herba. Quan la ceba ha crescut fins la mida que volem, s'arrenca i es deixa assecar sobre la terra. Aquí es pot quedar fins que es torni a plantar, o una mica abans. No es poden conservar en magatzems pel risc (elevadíssim) que es podreixin.

Deixem assecar les cebes per a calçots directament al camp

La plantació de la ceba per a calçots

La ceba de calçot es comença a plantar al setembre. Molts pagesos inicien la plantació a mitjans d'agost, cosa també generalment acceptada. La plantació de cebes acostuma a finalitzar el mateix mes de setembre, tot i que hi ha pagesos que la finalitzen a l'octubre per tal de poder allargar la temporada de calçots al màxim.

Les cebes per a calçots plantades als solcs Detall de les cebes per a calçots plantades dins el solc Detall del creixement de les cebes per a calçots

El reg

Les nostres terres tenen pou propi. És per això que podem regar els nostres calçots quan correspon, un cop cada quatre o cinc dies, amb aigua abundant. També podem garantir que l'aigua no ha estat tractada prèviament, donat que accedim directament a l'aqüífer que passa sota les nostres terres.

Regant les cebes per a calçots

La recol·lecció (temporada de calçots)

La recol·lecció es fa manualment, mata per mata. D'aquesta manera podem seleccionar els calçots que tenen les mides indicades per la IGP "Calçot de Valls", y descartar els que no. La recol·lecció comença al novembre (inici de la temporada de calçots), i ja no s'atura fins a Setmana Santa, o alguna setmana més.

Uns quants manats de 50 unitats de calçots de Valls (amb etiqueta de la IGP) Detall d'uns manats de calçots a la temporada de calçots de Valls Manat especial, de només 12 unitats, seleccionat amb molta cura

Els calçots que no arriben a les mides indicades per la IGP "Calçot de Valls" no es llencen. Es fan manats amb cordill d'un altre color, no se'ls posa etiqueta, i es ven a botigues, mercats i supermercats.

Festa de la Calçotada

A meitat de la temporada de calçots, l'últim diumenge de gener, se celebra a Valls la Festa de la Calçotada. Aquest és el major esdeveniment que se celebra amb el calçot com a protagonista.

Hi ha qui considera que la Festa de la Calçotada marca l'inici de la temporada de calçots, però això no és així. Ja saps que comença al novembre. El que sí és cert és que a partir d'aquest moment es dispara el seu consum. Vindria a ser una cosa com "l'inici de la temporada alta".

El final de la temporada de Calçots

El final de la temporada de calçots arriba quan comencen a aparèixer les primeres "trompes". Per "sortir trompes" entenem que els calçots comencen a mostrar una fulla més dura que les demés, que portarà les llavors. Quan surt la primera trompa, també dit "quan s'espiguen els calçots", s'han de controlar constantment perquè s'endureixen. Aquest fet acostuma a passar cap a la Setmana Santa, tot i que pot allargar-se una o dues setmanes més, o fins i tot tres.
T'ha agradat aquesta pàgina?

Clica a 'Me gusta' o a 'Tweet'!

Els 'Me gusta' i els 'Tweets' ajuden molt a altres usuaris...

Ens dones un copet de ma? ;-)

 

En Calsots.com nos preocupamos para que puedas hacer la auténtica calçotada.