El bloc de Calsots.com
Fotos de calçots - Nova galeria de fotos de Calsots.com
Twittear
Avui porto una nova funcionalitat al web: una galeria de fotos de calçots. Alguna vegada ens havien demanat fotos de qualitat per a algun article o per a blocs o altres publicacions i ho havíem fet tot per correu electrònic.
A la nova galeria de fotos de calçots posarem diferents àlbums. Ara en trobaràs tres de diferents: calçots, festa de la calçotada i auca del calçots, però la idea és anar afegint-ne més i també afegir fotos als àlbums ja existents.
Només fotos de calçots?
La recepta de la salsa de calçots per començar la temporada
Twittear
La temporada de calçots està a punt de començar, i per tal posar-nos les piles o, com vaig dir fa uns dies a Facebook, per anar "escalfant motors" porto un recordatori important: la recepta de la salsa de calçots.
Hi ha qui diu que el secret d'una bona calçotada és la salsa, però discrepo completament. Recentment ens van fer un reportatge a una revista i vaig dir això: "els calçots han de ser de denominació d'origen, i la salsa ha de ser bona. Així gaudiràs de la calçotada. Si els calçots són dolents, la salsa només emmascara el desastre, com fa la gasosa amb un vi dolent. I si la salsa és dolenta, ja ni t'explico...". I em reafirmo.
Dit això, y essent clar que la salsa de calçots és un element molt important a una bona calçotada, m'agrada recordar la recepta i preparar tot el necessari abans de la temporada. Jo ja tinc les nyores a casa, que no caduquen (o aguanten molt). Per a aquells que visquin fora de Catalunya l'accés a les nyores sembla que resulta una mica més complicat, i no recomano l'ús del pebrot xoricero, perquè no és igual. La nyora té un sabor ben dolç, mentre que el pebrot xoricero és amarg, així que pots tenir sorpreses amb la salsa. Compte amb aquest punt.
Les nyores es poden trobar a alguns supermercats grans, i també és possible trobar la polpa de la nyora en potets, que ja és el màxim de comoditat. No hi ha res, però, com fer-ho de la forma tradicional. Afortunadament, enguany tenim a la botiga les autèntiques nyores per a fer la recepta de la salsa de calçots.
Recepta de la salsa de calçots, la tradicional
Anem per la recepta de la salsa de calçots "tradicional", la salvitxada. La base, com ja saps, són els tomàquets. A això se li afegeix el pa dur mullat en vinagre, l'oli, les dents d'all i les ametlles. Hi ha qui també en posa avellanes, i no em sembla mala idea. El toc magistral li dona la quantitat de nyora i la miqueta de julivert. Els grans cuiners diuen que la salsa perfecta és aquella en la qual notes tots els ingredients.
Per començar s'escaliven els tomàquets i els alls. Mentre estiguin al forn o a la brasa es poden anar picant els altres ingredients i reservar al morter. Quant els tomàquets i els alls estiguin escalivats, se'ls treu la pell i es tritura amb el que hi ha al morter (o al recipient de la minipimer). Al final hauries de quedar-te amb una mica d'oli per poder ajustar la textura, i una dent d'all cru per donar-li el punt de picant que vulguis.
La textura de la salsa va a gust del consumidor. Jo no la vull molt líquida, però tampoc massa espessa. Vull que el calçot s'unti fàcilment a la salsa de calçots, sense haver de "forçar" que s'unti bé. Amb les salseres que tenim, això és simplement genial.
Mira un vídeo que hem preparat. La salsera surt a partir del minut 5:35, però ja que hi ets, fes-li una ullada al vídeo sencer (i comparteix-lo!)
Vídeo que explica com fer una calçotada tradicional
Fins aviat!
Com fer una calçotada autèntica
Twittear
Alguna vegada m'havien demanat un vídeo que mostrés com fer una calçotada, i jo sempre deia que sí, però fins ara no ho havia fet. Avui, per fi, porto un vídeo de com fer una calçotada amb graella. T'explicaré de quines maneres es poden cuinar els calçots, com servir-los i com presentar-los. També un truc per menjar-los fàcilment.
Aquest vídeo el vam fer durant l'última calçotada de la temporada de calçots passada. Va ser genial. Ho vam passar molt bé i ha sortit un vídeo que ens agrada força. A veure si a tu també t'ho sembla.
Vídeo que explica com fer una calçotada tradicional
Botiga de calçots, nous productes per a aquesta temporada
Twittear
Ben aviat començarà la temporada de calçots, i a la botiga de calçots afegirem alguns productes nous. En primer lloc, i com a producte més important, un llibre de receptes amb calçots que et sorprendrà molt. De fet, es titula "Sorprende con calçots" per tal que tu puguis sorprendre els teus amb alguna de les receptes que hi trobaràs. Les han fet dues cuineres amigues, Mª Begoña i Pilar, durant la temporada passada amb els nostres calçots.
Hem dipositat moltes esperances en aquest ebook, ja que molta gent ens demanava receptes per als calçots sobrants. De fet, aquest era l'objectiu principal, un llibre que aportés idees per a aprofitar els calçots que han sobrat després d'una calçotada. Ja he explicat en alguna ocasió que jo sempre en faig de més, per què "expressament" me'n sobrin. Així faig els meus invents a casa. Ara, amb aquest llibre, també podràs fer-ho tu.
Més productes a la botiga de calçots
Santa Úrsula (Valls) 2014, fira i castells
Twittear
Santa Úrsula és la diada amb la qual finalitza la temporada de castells per a les colles de Valls. Se celebra sempre el primer diumenge després del 21 d'octubre, que vol dir que enguany ha sigut el dia 26 d'octubre. També coincideix que sempre és després del concurs de castells de Tarragona, i la diada de Santa Teresa al Vendrell. Aquest és el dia gran per a les dues colles. Fins i tot més que el concurs.
Enguany, i després de l'excepcional concurs de castells que hem viscut, i de la recuperació de la Colla Joves al Vendrell, era d'esperar que fos una jornada de màxims, en la que ambdues colles provessin els castells més grans al seu abast.
Els castells de Santa Úrsula 2014
Les dues colles havien avançat que la seva actuació seria així: 5d9f, 4d9, 2d8 i pd8fm per part de la Joves i 4d9fa, 3d10fm, 2d8, pd8fm per part de la Vella.
Les dues van començar molt bé el seu programa, amb una primera ronda fantàstica. La Vella, però, va ensopegar dues vegades amb el tres de deu a la segona ronda. Després totes dues colles van carregar l'increïble 4d9 sense folre, que són les dues fotos que mostro a continuació. Després d'això les coses ja no van sortir com estaven previstes, i la Vella va optar directament pel pilar de 8. La Joves per la seva banda, després d'ensopegar amb el 2d8, es va decidir pel 3d9f. Al final, els castells que han realitzat les dues colles de Valls a la diada de Santa Úrsula 2014 són aquests:
Colla Joves Xiquets de Valls: 5d9f, 4d9(c), 2d8(i), 3d9f
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4d9fa, 3d10fm(i), 3d10fm(i), 4d9f(c), pd8fm
Calçar calçots - Així ho fem a Calsots.com
Twittear
Arriba aquella època de l'any en la qual toca calçar calçots. Com ja deus saber, el nom dels calçots ve precisament d'aquí: de calçar. És l'acció de posar terra a la base dels calçots, amb la qual cosa aconseguim que s'estirin en busca de la llum. Podem calçar calçots de diverses maneres. En el cas d'extensions petites és possible fer-ho amb una aixada. En extensions una mica més grans s'utilitza el motocultor o un tractoret. I per a grans extensions no queda altra que fer-ho amb un tractor, perquè sinó no acabaríem mai. Personalment conec a uns nois a Torredembarra que calcen amb una mula. Veure com ho fan és simplement meravellós. Agricultura tradicional en la seva essència.
Nosaltres ho fem gairebé tot amb tractor, excepte un petit tros especial que calcem amb aixada. És una trosset petit en el que ho hem de fer així perquè no entra el tractor.
L'espectacle casteller més gran del món
Twittear
A Valls assistim amb molta passió a dos concursos: el concurs de menjar calçots i el concurs de castells. El primer se celebra en el marc de la Festa de la Calçotada, cosa que succeeix una vegada a l'any, l'últim diumenge de gener. El segon, el concurs de castells, se celebra el primer diumenge d'octubre de cada dos anys, i aquest és un d'aquests anys. Realment no és només el primer diumenge d'octubre. Se celebra en tres jornades: els dies 28 de setembre a Torredembarra, i 4 i 5 d'octubre a Tarragona, però el diumenge és el dia de les colles grans.
El concurs de castells és apassionant, vibrant, emocionant, ... ufff, no sé com explicar-ho. Millor us poso una imatge per això de que val més una imatge que mil paraules.
Fotos de calçotades, comentaris i alguna cosa més
Twittear
Aquesta temporada de calçots hem tornat a rebre moltes felicitacions per la feina feta. No he pogut penjar-les al web fins ara, i per fi ho faig. Crec que mai he escrit res al bloc en referència als comentaris i fotos de calçotades que ens envieu, però en aquest article repassaré algunes perquè realment valen la pena. Sense cap mena de dubtes, la foto que més ens ha impressionat és la de l'Abel, enviada des d'Alemanya. No només ens envia els seus comentaris, no només envia les seves fotos amb una curiosa manera de fer-los, sinó que a més a més una de les fotos és totalment nova.
El calçot és una planta de doble cicle
Twittear
En comptes de "doble cicle" jo hauria dit que el calçot és una planta de dos anys, i amb això ja estic donant la pista clau. I els calçots, òbviament, surten durant el segon any de vida. Això ja ho havia explicat a la pàgina de la temporada de calçots, però val la pena fer un ràpid repàs a aquests dos cicles.
En primer lloc sobre el mes de juliol s'obtenen les llavors de la ceba especial per a calçots, la "Blanca Tardana de Lleida", de la que ara tenim dues novas varietats: Roquerola i Montferri. Aquestes llavors es guarden seques fins el mes de desembre, mes en el qual les plantarem. Més o menys cap al febrer es trasplanta el cebollí (part central de la imatge), que encara no té ni 10 cms d'alçada, a una altra terra. Aquí la deixarem fins que se faci la ceba fins més o menys mitjans de juliol. I ja portem un any!
Sant Fèlix 2014, castells a Vilafranca del Penedès
Twittear
Els castells m'encanten. Gairebé tant com una bona calçotada. Ja fa molts anys, però, que "perdono" anar a la diada de Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès, perquè no aguanto tantes hores de peu en un mateix lloc amb aquella calor. És una diada maratoniana amb molta calor i amb tanta gent que no et pots ni moure. Aquesta actuació la veig per la tele.
D'altra banda, aquesta actuació és de les millors de la temporada. Venen les quatre colles que millor rendiment han tingut la temporada passada, i entre elles estan habitualment les dues de Valls. Els Castellers de Vilafranca acostumen a provar els seus castells més grans (com al concurs, que és el dia 5 d'octubre), i els objectius que es marquen són tan alts que a vegades no són capaços d'assolir-los (i si no em creus quan dic que els objectius són alts, fixa't bé a la foto).
Foto: Xics de Granollers
Sant Fèlix 2014
Dilluns comencem a plantar calçots. Avui, castells.
Twittear
Avui m'he aixecat amb ganes de castells. Cada 15 d'agost es fa una bona actuació a La Bisbal del Penedès, i és d'aquelles que tinc marcades en vermell al calendari. Ja saps (segurament) que els castells representen una de les meves aficions, i aquest dia, el 15 d'agost, ja es veuen grans castells. A veure què ens porten a plaça avui.
Fins fa uns anys, a la Bisbal es vivia una rivalitat súper interessant entre les dues colles de Valls i els Castellers de Vilafranca, però algú va decidir que els de Vilafranca no havien de venir més. Ho trobo una autèntica llàstima, i tant de bo que tornin aviat a actuar juntes les tres colles. La diada amb les tres grans feia que vingués molta més gent.
I com sempre que hi ha castells, toca esmorzar amb els amics i xerrar del que veurem avui, perquè dilluns... uff, dilluns.
Gairebé com qui no vol la cosa estem de nou a l'època de començar a plantar calçots. Cada any a mitjans d'agost comencem a plantar les cebes per a calçots que hem estat cultivant des del febrer o el març, aproximadament. La plantació no acostuma a durar més d'un mes i mig, i això és així perquè escalem la plantació per a poder collir calçots fins a mitjans d'abril.
Mite o realitat: els calçots es fan amb qualsevol ceba
Twittear
Obro una nova categoria al bloc de calçots per a parlar de coses que sento i que poden semblar certes o poden semblar pura invenció: "Mite o Realitat". Aquest primer article de la nova categoria va sobre una discussió entre dos amics meus, que van acabar dirigint-se a mi per què els donés la raó a tots dos. Els calçots es poden fer amb qualsevol ceba?
Doncs la resposta és que SI, els calçots es poden fer amb qualsevol ceba. Si plantes una ceba qualsevol i la cultives com es cultiven els calçots, acabes tenint calçots. A un li va semblar una resposta correcta (és clar), però a l'altre no, així que crec que la pregunta hauria de ser una altra: Són igual de bons els calçots fets amb qualsevol ceba? I aquí sí que canvien les coses. La resposta és un enèrgic "NO".
Pàgina: Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Següent