Logo de Calsots.com

El bloc de Calsots.comL'espectacle casteller més gran del món

Publicat: 05/10/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

A Valls assistim amb molta passió a dos concursos: el concurs de menjar calçots i el concurs de castells. El primer se celebra en el marc de la Festa de la Calçotada, cosa que succeeix una vegada a l'any, l'últim diumenge de gener. El segon, el concurs de castells, se celebra el primer diumenge d'octubre de cada dos anys, i aquest és un d'aquests anys. Realment no és només el primer diumenge d'octubre. Se celebra en tres jornades: els dies 28 de setembre a Torredembarra, i 4 i 5 d'octubre a Tarragona, però el diumenge és el dia de les colles grans.

El concurs de castells és apassionant, vibrant, emocionant, ... ufff, no sé com explicar-ho. Millor us poso una imatge per això de que val més una imatge que mil paraules.

Concurs de castells 2014, Tarraco Arena Plaça

Seguir llegint ...

Fotos de calçotades, comentaris i alguna cosa més

Publicat: 21/09/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Aquesta temporada de calçots hem tornat a rebre moltes felicitacions per la feina feta. No he pogut penjar-les al web fins ara, i per fi ho faig. Crec que mai he escrit res al bloc en referència als comentaris i fotos de calçotades que ens envieu, però en aquest article repassaré algunes perquè realment valen la pena. Sense cap mena de dubtes, la foto que més ens ha impressionat és la de l'Abel, enviada des d'Alemanya. No només ens envia els seus comentaris, no només envia les seves fotos amb una curiosa manera de fer-los, sinó que a més a més una de les fotos és totalment nova.

Tatuatge de calçots de l'Abel Edo

Seguir llegint ...

El calçot és una planta de doble cicle

Publicat: 10/09/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

En comptes de "doble cicle" jo hauria dit que el calçot és una planta de dos anys, i amb això ja estic donant la pista clau. I els calçots, òbviament, surten durant el segon any de vida. Això ja ho havia explicat a la pàgina de la temporada de calçots, però val la pena fer un ràpid repàs a aquests dos cicles.

En primer lloc sobre el mes de juliol s'obtenen les llavors de la ceba especial per a calçots, la "Blanca Tardana de Lleida", de la que ara tenim dues novas varietats: Roquerola i Montferri. Aquestes llavors es guarden seques fins el mes de desembre, mes en el qual les plantarem. Més o menys cap al febrer es trasplanta el cebollí (part central de la imatge), que encara no té ni 10 cms d'alçada, a una altra terra. Aquí la deixarem fins que se faci la ceba fins més o menys mitjans de juliol. I ja portem un any!

Fora de la temporada de calçots, de la llavor a la ceba de calçots

Seguir llegint ...

Sant Fèlix 2014, castells a Vilafranca del Penedès

Publicat: 30/08/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Els castells m'encanten. Gairebé tant com una bona calçotada. Ja fa molts anys, però, que "perdono" anar a la diada de Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès, perquè no aguanto tantes hores de peu en un mateix lloc amb aquella calor. És una diada maratoniana amb molta calor i amb tanta gent que no et pots ni moure. Aquesta actuació la veig per la tele.

D'altra banda, aquesta actuació és de les millors de la temporada. Venen les quatre colles que millor rendiment han tingut la temporada passada, i entre elles estan habitualment les dues de Valls. Els Castellers de Vilafranca acostumen a provar els seus castells més grans (com al concurs, que és el dia 5 d'octubre), i els objectius que es marquen són tan alts que a vegades no són capaços d'assolir-los (i si no em creus quan dic que els objectius són alts, fixa't bé a la foto).

Sant Fèlix 2014

Foto: Xics de Granollers


Sant Fèlix 2014

Seguir llegint ...

Dilluns comencem a plantar calçots. Avui, castells.

Publicat: 15/08/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Avui m'he aixecat amb ganes de castells. Cada 15 d'agost es fa una bona actuació a La Bisbal del Penedès, i és d'aquelles que tinc marcades en vermell al calendari. Ja saps (segurament) que els castells representen una de les meves aficions, i aquest dia, el 15 d'agost, ja es veuen grans castells. A veure què ens porten a plaça avui.

Fins fa uns anys, a la Bisbal es vivia una rivalitat súper interessant entre les dues colles de Valls i els Castellers de Vilafranca, però algú va decidir que els de Vilafranca no havien de venir més. Ho trobo una autèntica llàstima, i tant de bo que tornin aviat a actuar juntes les tres colles. La diada amb les tres grans feia que vingués molta més gent.

I com sempre que hi ha castells, toca esmorzar amb els amics i xerrar del que veurem avui, perquè dilluns... uff, dilluns.

Plantació de Calçots de la temporada 2013-2014Gairebé com qui no vol la cosa estem de nou a l'època de començar a plantar calçots. Cada any a mitjans d'agost comencem a plantar les cebes per a calçots que hem estat cultivant des del febrer o el març, aproximadament. La plantació no acostuma a durar més d'un mes i mig, i això és així perquè escalem la plantació per a poder collir calçots fins a mitjans d'abril.

Seguir llegint ...

Mite o realitat: els calçots es fan amb qualsevol ceba

Publicat: 26/07/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Obro una nova categoria al bloc de calçots per a parlar de coses que sento i que poden semblar certes o poden semblar pura invenció: "Mite o Realitat". Aquest primer article de la nova categoria va sobre una discussió entre dos amics meus, que van acabar dirigint-se a mi per què els donés la raó a tots dos. Els calçots es poden fer amb qualsevol ceba?

Diferentes classes de cebaDoncs la resposta és que SI, els calçots es poden fer amb qualsevol ceba. Si plantes una ceba qualsevol i la cultives com es cultiven els calçots, acabes tenint calçots. A un li va semblar una resposta correcta (és clar), però a l'altre no, així que crec que la pregunta hauria de ser una altra: Són igual de bons els calçots fets amb qualsevol ceba? I aquí sí que canvien les coses. La resposta és un enèrgic "NO".

Seguir llegint ...

Arrenquem la ceba de calçots

Publicat: 16/07/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Aquests dies hem començat a arrencar la ceba per a calçots. És d'aquelles tasques que no agrada a ningú. És pesada, fa molta calor, t'has d'acotar... un pal. Però en fi. Ara toca arrencar-les i que s'asseguin bé durant un mes, o un mes i mig. En aquest temps ja començarem a plantar calçots, i també us explicaré com es fa això. És facilet.

Vídeo de com es recullen les cebesAquí us deixo un vídeo de com arrenquem les cebes. Personalment, no m'agrada deixar-les créixer massa. Com més grans són, més costa que els calçots arribin a la seva mida. M'agrada que les cebes tinguin una mida determinada i plantar-les en funció d'això. Així vaig arrencant calçots segons les he plantat per la seva mida i cobreixo tota la temporada de calçots.

També us poso un parell de fotos. Una d'abans d'arrencar, i una altra amb la ceba ja arrencada.

Seguir llegint ...

Quants cabrits lliures

Publicat: 06/07/2014   -   2 comentaris

Sí, sí, literalment: uns quants cabrit corrents per l'horta on ara tinc plantades les cebes per a calçots. Els pobrissons es van espantar en veure'ns a mi i al meu fill petit, i van córrer com a desesperats. Són d'un veí que es va deixar la tanca oberta i, pel que em va comentar després, tenia por de haver-los perdut, però no, van tornar ràpidament.

Afortunadament no hi ha hagut cap problema amb els seus "cabritos sueltos", més que l'estrès que els pobrets hauran patit. Això, i la il·lusió del meu fill en veure'ls córrer per allà.

El més valent passant per davant meu en primer lloc El negre estava més espantat que els dos petits Aquests dos ja estaven menys espantats en veure que no fèiem res

Seguir llegint ...

Sant Joan, Festa Major de Valls

Publicat: 26/06/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

El dia 23 de juny es va inaugurar oficialment la Festa Major de Valls. Sempre se celebra els dies 23, 24 i 25 de juny, coincidint amb l'inici de l'estiu, tot i que des del dia 19 ja s'hi fan activitats. Evidentment, no hi ha cap calçotada, però sí que és la primera actuació de castells "seriosa" de la temporada a Valls.

La particularitat de la Festa Major de Valls és que, durant la seva celebració, es fan dues actuacions castelleres. La de completes, que es fa el dia 23 a les 11 de la nit mitjançant el sistema antic, i la de Festa Major, que es fa el dia 24 a les 13:00. La del dia 23 és espectacular per ser una actuació de nit i a l'antiga, i la del dia 24 ho és perquè ja es veuen els primers castells realment importants.

El dia 23 per la nit

Seguir llegint ...

Acaben els calçots, comencen els castells

Publicat: 17/04/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Quatre de nou sense folre descarregat a la Plaça del Blat de Valls, el dia 27 d'octubre de 2013Segons diu el títol d'aquest article, quan s'acaben els calçots comencen els castells. Enguany, a més a més, es produeix un fet molt important per als castellers: és any de concurs de castells.

La temporada passada es va produir un fet fantàstic a Valls: es va descarregar l'imponent quatre de nou sense folre, un castell de la màxima dificultat, i que va desfermar l'eufòria a tota la plaça del Blat. A la foto, que ens han cedit des de la mateixa Colla Joves Xiquets de Valls, es pot veure la magnitud i dificultat d'aquesta construcció.

Els castellers i afeccionats esperem una temporada boníssima. L'anterior va acabar molt bé, amb grans construccions, i esperem repetir aquesta temporada i fer un bon concurs. Les dues colles de Valls tenen ganes de guanyar-lo, i fa molt que treballen per tal de destronar els Castellers de Vilafranca, guanyadors de les últimes sis edicions (triomfs molt merescuts, sobre tot el del concurs de 2012, amb una superioritat insultant). L'última vegada que va guanyar la Colla Vella dels Xiquets de Valls va ser a l'any 2000, i l'última vegada que va guanyar la Colla Joves Xiquets de Valls va ser el 1992. Sense cap mena de dubtes el concurs d'enguany serà un espectacle digne de ser exportat...

I quant a plantar calçots, ja saps que nosaltres hem fet els deures i que les cebes estan creixent a bon ritme. Anirem pujant fotos al nostre Facebook, Twitter i Instagram.

Fins aviat!

Foto: Arxiu Colla Joves Xiquets de Valls

Ara sí que s'acaba la temporada de calçots

Publicat: 13/04/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Ara sí, amb molta pena, la temporada de calçots s'acaba. Ara ja toca dedicar-se a una altra cosa, com per exemple, preparar la ceba que servirà per a plantar calçots a l'agost.

Aquesta setmana ja hem vist força "trompes", i això és senyal inequívoc de final de temporada. Per una banda estic trist, però hi ha una cosa que també em produeix alegria, que és veure com creix la ceba de la propera temporada de calçots.

Detall de com creixen les cebes de calçots de la propera temporada

Fa ben poc que hem plantat el cebollí (així es diu el planter), i ja està creixent bé. Aquestes cebes, com ja saps, s'arrenquen a principis de juliol, i a mitjans d'agost es tornen a plantar, ja per a obtenir els calçots.

Un parell d'enviaments més, i aquesta temporada de calçots de Valls s'haurà acabat. I a gaudir de l'estiu.

Fins aviat!

Ja arriba la plantada de cebes

Publicat: 02/04/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Sempre en aquestes dates comencem a plantar cebes. Com segurament ja deus saber, aquestes cebes sortiran al juliol, i les tornarem a plantar més o menys a mitjans d'agost per tal que es converteixin en els calçots que consumirem durant la temporada 2014-2015.

Plantant el planter de la ceba de calçots per a la temporada de calçots pròxima

Fa algun temps vam preparar una pàgina on s'explicava en detall com evoluciona la temporada de calçots, de manera que poguessis saber de primera mà que es tractava d'una planta de doble cicle (dos anys de vida), i que el calçot és només la fase final. Bé, doncs ara arribem a una fase decisiva: final de la temporada de consum dels calçots (màxim fins a Setmana Santa), i inici de la plantació del planter.

Caputxó de la ceba, mostrant els pistils per a la seva reproduccióA partir del mes d'Abril, i fins i tot a vegades l'última setmana de Març, la natura s'obre pas i comença el procés de reproducció de la ceba. Les tiges s'allarguen, s'endureixen, i a la punta apareix el caputxó, del qual sortiran les llavors de les noves cebes. Quan això passa, els calçots s'endureixen, i ja no són bons. És per això que, a la part final de la temporada, és molt important controlar en tot moment la seva qualitat, donat que es podria compromesa.

Només queden dues setmanes des d'avui, és a dir, fins el dia 15 d'Abril. Més enllà serà impossible servir les quantitats habituals amb la qualitat que exigim, i per això ja ens tocarà tancar la botiga de venda de calçots.

Com us diem sempre, aprofita el que queda de la temporada, i fins ben aviat.

Pàgina:   Anterior   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   Següent
 

A Calsots.com ens preocupem perquè puguis fer l'autèntica calçotada.