Logo de Calsots.com

El bloc de Calsots.comCom fer una calçotada amb la tècnica del filferro

Publicat: 19/12/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Fa un mes aproximadament vaig publicar un vídeo de com fer una calçotada amb una graella. Aquest és, probablement, el sistema més utilitzat. Dins la definició "amb graella" caben moltes variants, com per exemple segons el tipus i la mida de la graella. Existeixen graelles giratòries, n'hi ha que porten suports i també les he vist que permeten treure la graella del foc sense esforç i col·locar-ne una altra al mateix temps. Fins i tot he vist fer una calçotada amb un antic somier!

Avui, però, el vídeo que porto mostra com fer una calçotada amb la tècnica del filferro. Aquesta tècnica és molt útil quan s'han de fer molts calçots, ja que et permet de preparar tots els calçots abans de començar. Quant al vídeo anterior, en el qual vam fer la calçotada amb una graella, s'ha de dir algunes coses: que el vídeo és igual que l'anterior, excepte en com es cuinen. El previ i la festa posterior són iguals. I una altra cosa: si ho fas amb aquesta tècnica, fes servir filferro nou. Això és molt important, perquè s'han de travessar els calçots.

Vídeo - Com fer una calçotada amb la tècnica del filferro
Vídeo que explica com fer una calçotada amb la tècnica del filferro

Seguir llegint ...

Comença la temporada de calçots 2014-2015

Publicat: 13/12/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Per fi ha arribat el moment: Comença la temporada de calçots!

Ja tenia ganes, de veritat. Els calçots estan estupendament bé, així que podem obrir la botiga i començar a gaudir de les calçotades. El primer ha estat mirar les mides, i ja estem bé per a començar:

Un manat de calçots amb la seva etiqueta al principi de la temporada de calçots

I fins quan dura la temporada de calçots 2014/2015?

Ho indiquem a la pàgina sobre la temporada de calçots: de novembre a abril (tot i que la calor d'enguany i les intenses pluges ens hagin fet perdre tot el mes de novembre). Per tant aquesta temporada de calçots més o menys durarà fins la meitat d'abril de 2015.

Seguir llegint ...

Salsa romesco o salsa de calçots - És diferent?

Publicat: 02/12/2014   -   2 comentaris

S'ha estès tant el terme "Salsa Romesco" que tots l'hem acceptat. La veritat és que ... s'ha d'aclarir. La Salsa Romesco no és exactament la Salsa de Calçots, tot i que, certament, és molt semblant.

L'origen del plat és... Tarragona! És al barri pesquer de Tarragona, el Serrallo, on es prepara un plat anomenat "Cassola de romesco". Aquest plat és bàsicament de peix, i porta una salsa que té pràcticament els mateixos ingredients que la salsa de calçots, i és per això que a Tarragona es va començar a dir Salsa Romesco a la Salsa dels Calçots.

Salsa romesco - Diferències amb la salsa de calçots

Com deia al paràgraf anterior, realment hi ha ben poques diferències. Començaré per la més subtil. A la recepta tradicional de la salsa de calçots s'utilitzen nyores (veure les nyores a la botiga de calçots). Al romesco s'utilitza pebrot xoricero. La diferència és subtil, però evident en el sabor: la nyora és dolça, i el pebrot xoricero és amarg.

Salsa romesco, que és un plat calent del barrio pesquer del Serrallo, a Tarragona

Cassola de Romesco

Salsa de calçots

Salsa per calçots

Més diferències. La salsa romesco és menys espessa que la salsa de calçots. Per què? Perquè se li posa una mica de caldo del peix. Fixa't en un detall: quan el plat fa "xup-xup" l'aigua s'està evaporant, fent que així la salsa sigui una mica més espessa. No és casualitat...

A Tarragona li posen una mica de vi ranci a la salsa. Evidentment no li en posaries a la salsa romesco pels calçots, oi? (jo igual ho provo un dia) :-)

A la salsa de calçots, a més a més, se li posa una mica de julivert. Aquest punt és opcional, d'acord, però s'acostuma a fer. No es fa a la salsa romesco.

Ja veus que no és exactament igual. Sí, s'assembla moltíssim, però no és igual.

"Jo li diré Salsa Romesco igualment"

La meva opinió sincera? Jo li dic Salsa de Calçots, i fins i tot li dic Salvitxada en alguns cercles, però mai corregeixo a ningú que digui "Salsa Romesco". El terme "Salsa Romesco" està tan estès que no només no val la pena discutir-ho, sinó que crec [de veritat!] que tenim la sort de poder utilitzar aquest terme, i fins i tot la mateixa salsa pels calçots. Així que si penses dir-li Salsa Romesco... endavant. Ningú t'ho discutirà.

I no ho puc assegurar del tot, però és més que probable que jo mateix hagi dit salsa romesco alguna vegada.

On sí em poso seriós de veritat és amb els calçots. Aquí no hi ha discussió possible. Els calçots, que siguin d'etiqueta.

sonrisaFotos de calçots - Nova galeria de fotos de Calsots.com

Publicat: 22/11/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Avui porto una nova funcionalitat al web: una galeria de fotos de calçots. Alguna vegada ens havien demanat fotos de qualitat per a algun article o per a blocs o altres publicacions i ho havíem fet tot per correu electrònic.

A la nova galeria de fotos de calçots posarem diferents àlbums. Ara en trobaràs tres de diferents: calçots, festa de la calçotada i auca del calçots, però la idea és anar afegint-ne més i també afegir fotos als àlbums ja existents.

Tres àlbums de la galeria de fotos de calçots de Calsots.com

Només fotos de calçots?

Seguir llegint ...

La recepta de la salsa de calçots per començar la temporada

Publicat: 15/11/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

La temporada de calçots està a punt de començar, i per tal posar-nos les piles o, com vaig dir fa uns dies a Facebook, per anar "escalfant motors" porto un recordatori important: la recepta de la salsa de calçots.

Hi ha qui diu que el secret d'una bona calçotada és la salsa, però discrepo completament. Recentment ens van fer un reportatge a una revista i vaig dir això: "els calçots han de ser de denominació d'origen, i la salsa ha de ser bona. Així gaudiràs de la calçotada. Si els calçots són dolents, la salsa només emmascara el desastre, com fa la gasosa amb un vi dolent. I si la salsa és dolenta, ja ni t'explico...". I em reafirmo.

Dit això, y essent clar que la salsa de calçots és un element molt important a una bona calçotada, m'agrada recordar la recepta i preparar tot el necessari abans de la temporada. Jo ja tinc les nyores a casa, que no caduquen (o aguanten molt). Per a aquells que visquin fora de Catalunya l'accés a les nyores sembla que resulta una mica més complicat, i no recomano l'ús del pebrot xoricero, perquè no és igual. La nyora té un sabor ben dolç, mentre que el pebrot xoricero és amarg, així que pots tenir sorpreses amb la salsa. Compte amb aquest punt.

Les nyores es poden trobar a alguns supermercats grans, i també és possible trobar la polpa de la nyora en potets, que ja és el màxim de comoditat. No hi ha res, però, com fer-ho de la forma tradicional. Afortunadament, enguany tenim a la botiga les autèntiques nyores per a fer la recepta de la salsa de calçots.

Nyores per a fer la recepta de la salsa de calçots

Recepta de la salsa de calçots, la tradicional

Anem per la recepta de la salsa de calçots "tradicional", la salvitxada. La base, com ja saps, són els tomàquets. A això se li afegeix el pa dur mullat en vinagre, l'oli, les dents d'all i les ametlles. Hi ha qui també en posa avellanes, i no em sembla mala idea. El toc magistral li dona la quantitat de nyora i la miqueta de julivert. Els grans cuiners diuen que la salsa perfecta és aquella en la qual notes tots els ingredients.

Per començar s'escaliven els tomàquets i els alls. Mentre estiguin al forn o a la brasa es poden anar picant els altres ingredients i reservar al morter. Quant els tomàquets i els alls estiguin escalivats, se'ls treu la pell i es tritura amb el que hi ha al morter (o al recipient de la minipimer). Al final hauries de quedar-te amb una mica d'oli per poder ajustar la textura, i una dent d'all cru per donar-li el punt de picant que vulguis.

La textura de la salsa va a gust del consumidor. Jo no la vull molt líquida, però tampoc massa espessa. Vull que el calçot s'unti fàcilment a la salsa de calçots, sense haver de "forçar" que s'unti bé. Amb les salseres que tenim, això és simplement genial.

Mira un vídeo que hem preparat. La salsera surt a partir del minut 5:35, però ja que hi ets, fes-li una ullada al vídeo sencer (i comparteix-lo!) somriure

Video - Com fer una calçotada amb graella
Vídeo que explica com fer una calçotada tradicional

Fins aviat!

Com fer una calçotada autèntica

Publicat: 09/11/2014   -   2 comentaris

Alguna vegada m'havien demanat un vídeo que mostrés com fer una calçotada, i jo sempre deia que sí, però fins ara no ho havia fet. Avui, per fi, porto un vídeo de com fer una calçotada amb graella. T'explicaré de quines maneres es poden cuinar els calçots, com servir-los i com presentar-los. També un truc per menjar-los fàcilment.

Aquest vídeo el vam fer durant l'última calçotada de la temporada de calçots passada. Va ser genial. Ho vam passar molt bé i ha sortit un vídeo que ens agrada força. A veure si a tu també t'ho sembla. somriure

Vídeo - Com fer una calçotada amb graella
Vídeo que explica com fer una calçotada tradicional

Seguir llegint ...

Botiga de calçots, nous productes per a aquesta temporada

Publicat: 04/11/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Ben aviat començarà la temporada de calçots, i a la botiga de calçots afegirem alguns productes nous. En primer lloc, i com a producte més important, un llibre de receptes amb calçots que et sorprendrà molt. De fet, es titula "Sorprende con calçots" per tal que tu puguis sorprendre els teus amb alguna de les receptes que hi trobaràs. Les han fet dues cuineres amigues, Mª Begoña i Pilar, durant la temporada passada amb els nostres calçots.

Hem dipositat moltes esperances en aquest ebook, ja que molta gent ens demanava receptes per als calçots sobrants. De fet, aquest era l'objectiu principal, un llibre que aportés idees per a aprofitar els calçots que han sobrat després d'una calçotada. Ja he explicat en alguna ocasió que jo sempre en faig de més, per què "expressament" me'n sobrin. Així faig els meus invents a casa. Ara, amb aquest llibre, també podràs fer-ho tu.

Sorprende con calçots, el llibre de receptes amb calçots de Calsots.com

Més productes a la botiga de calçots

Seguir llegint ...

Santa Úrsula (Valls) 2014, fira i castells

Publicat: 28/10/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Santa Úrsula és la diada amb la qual finalitza la temporada de castells per a les colles de Valls. Se celebra sempre el primer diumenge després del 21 d'octubre, que vol dir que enguany ha sigut el dia 26 d'octubre. També coincideix que sempre és després del concurs de castells de Tarragona, i la diada de Santa Teresa al Vendrell. Aquest és el dia gran per a les dues colles. Fins i tot més que el concurs.

Enguany, i després de l'excepcional concurs de castells que hem viscut, i de la recuperació de la Colla Joves al Vendrell, era d'esperar que fos una jornada de màxims, en la que ambdues colles provessin els castells més grans al seu abast.

Els castells de Santa Úrsula 2014

Les dues colles havien avançat que la seva actuació seria així: 5d9f, 4d9, 2d8 i pd8fm per part de la Joves i 4d9fa, 3d10fm, 2d8, pd8fm per part de la Vella.

Les dues van començar molt bé el seu programa, amb una primera ronda fantàstica. La Vella, però, va ensopegar dues vegades amb el tres de deu a la segona ronda. Després totes dues colles van carregar l'increïble 4d9 sense folre, que són les dues fotos que mostro a continuació. Després d'això les coses ja no van sortir com estaven previstes, i la Vella va optar directament pel pilar de 8. La Joves per la seva banda, després d'ensopegar amb el 2d8, es va decidir pel 3d9f. Al final, els castells que han realitzat les dues colles de Valls a la diada de Santa Úrsula 2014 són aquests:

Colla Joves Xiquets de Valls: 5d9f, 4d9(c), 2d8(i), 3d9f
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4d9fa, 3d10fm(i), 3d10fm(i), 4d9f(c), pd8fm

Seguir llegint ...

Calçar calçots - Així ho fem a Calsots.com

Publicat: 17/10/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Arriba aquella època de l'any en la qual toca calçar calçots. Com ja deus saber, el nom dels calçots ve precisament d'aquí: de calçar. És l'acció de posar terra a la base dels calçots, amb la qual cosa aconseguim que s'estirin en busca de la llum. Podem calçar calçots de diverses maneres. En el cas d'extensions petites és possible fer-ho amb una aixada. En extensions una mica més grans s'utilitza el motocultor o un tractoret. I per a grans extensions no queda altra que fer-ho amb un tractor, perquè sinó no acabaríem mai. Personalment conec a uns nois a Torredembarra que calcen amb una mula. Veure com ho fan és simplement meravellós. Agricultura tradicional en la seva essència.

Nosaltres ho fem gairebé tot amb tractor, excepte un petit tros especial que calcem amb aixada. És una trosset petit en el que ho hem de fer així perquè no entra el tractor.

Seguir llegint ...

L'espectacle casteller més gran del món

Publicat: 05/10/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

A Valls assistim amb molta passió a dos concursos: el concurs de menjar calçots i el concurs de castells. El primer se celebra en el marc de la Festa de la Calçotada, cosa que succeeix una vegada a l'any, l'últim diumenge de gener. El segon, el concurs de castells, se celebra el primer diumenge d'octubre de cada dos anys, i aquest és un d'aquests anys. Realment no és només el primer diumenge d'octubre. Se celebra en tres jornades: els dies 28 de setembre a Torredembarra, i 4 i 5 d'octubre a Tarragona, però el diumenge és el dia de les colles grans.

El concurs de castells és apassionant, vibrant, emocionant, ... ufff, no sé com explicar-ho. Millor us poso una imatge per això de que val més una imatge que mil paraules.

Concurs de castells 2014, Tarraco Arena Plaça

Seguir llegint ...

Fotos de calçotades, comentaris i alguna cosa més

Publicat: 21/09/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

Aquesta temporada de calçots hem tornat a rebre moltes felicitacions per la feina feta. No he pogut penjar-les al web fins ara, i per fi ho faig. Crec que mai he escrit res al bloc en referència als comentaris i fotos de calçotades que ens envieu, però en aquest article repassaré algunes perquè realment valen la pena. Sense cap mena de dubtes, la foto que més ens ha impressionat és la de l'Abel, enviada des d'Alemanya. No només ens envia els seus comentaris, no només envia les seves fotos amb una curiosa manera de fer-los, sinó que a més a més una de les fotos és totalment nova.

Tatuatge de calçots de l'Abel Edo

Seguir llegint ...

El calçot és una planta de doble cicle

Publicat: 10/09/2014   -   Vols fer tu el primer comentari?

En comptes de "doble cicle" jo hauria dit que el calçot és una planta de dos anys, i amb això ja estic donant la pista clau. I els calçots, òbviament, surten durant el segon any de vida. Això ja ho havia explicat a la pàgina de la temporada de calçots, però val la pena fer un ràpid repàs a aquests dos cicles.

En primer lloc sobre el mes de juliol s'obtenen les llavors de la ceba especial per a calçots, la "Blanca Tardana de Lleida", de la que ara tenim dues novas varietats: Roquerola i Montferri. Aquestes llavors es guarden seques fins el mes de desembre, mes en el qual les plantarem. Més o menys cap al febrer es trasplanta el cebollí (part central de la imatge), que encara no té ni 10 cms d'alçada, a una altra terra. Aquí la deixarem fins que se faci la ceba fins més o menys mitjans de juliol. I ja portem un any!

Fora de la temporada de calçots, de la llavor a la ceba de calçots

Seguir llegint ...

Pàgina:   Anterior   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   Següent
 

A Calsots.com ens preocupem perquè puguis fer l'autèntica calçotada.