Logo de Calsots.com

El bloc de Calsots.comConeixes el cicle de vida dels calçots?

Publicat: 30/07/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

El cicle de vida dels calçots no és tan cridaner com la Festa de la Calçotada i els Castells, però és molt curiós. Sabies que el calçot és una planta de doble cicle? Per doble cicle s'entén que és una planta la reproducció completa de la qual dura dos anys.

Fa uns dies, i com ja vaig dir a l'article anterior, el meu amic i expert coneixedor dels calçots Joan Simó em va enviar un gràfic sobre el cicle de vida dels calçots. És un gràfic que aclareix molt el cultiu dels calçots.

El cicle de vida dels calçots: gràfic

Cicle de Vida dels Calçots. Gràfic.

Explicació:

Any 1, juny. Obtenim les llavors de la ceba blanca. Aquesta llavor es deixa assecar.

Any 1, octubre. Es planten les llavors en safates i comencen a germinar.

Any 1, març/abril. El cebollí es trasplanta al camp per a continuar amb el seu creixement.

Any 2, juny/juliol. La ceba està madura, s'arrenca i es deixa assecar.

Any 2, agost/setembre. Es planten les cebes al fons del solc amb vistes a calçar.

Any 2, novembre. S'inicia la temporada de calçots. Els primers són molt melosos.

Any 2, abril. Finalitza la temporada de calçots. Deixem créixer unes quantes plantes per a fer llavor.

Any 2, juny. Es completa el procés amb l'obtenció de la llavor, que hem de deixar assecar.

La calçotada al cicle de vida

Com ja saps, la temporada de calçots ocupa un trosset molt petit del cicle de vida dels calçots. Només es consumeixen durant 5 o 6 mesos del cicle de dos anys: normalment de mitjans de novembre a mitjans d'abril.

Aquesta particularitat faria que el productor de calçots tingués les terres ocupades durant molt de temps. Afortunadament, avui es realitzen totes aquestes tasques en centres especialitzats. Per exemple, hi ha qui es dedica a cultivar (i seleccionar) la llavor, hi ha qui la germina i converteix en cebollí, i també hi ha qui cultiva la ceba. Així, si mai fos necessari comprar llavor, planter o la mateixa ceba de calçots, es pot fer sense problema.

També he posat aquesta imatge a la pàgina de la temporada de calçots. Considero que és molt bona i molt didàctica.

Per ara ho deixo, no sense agrair la imatge d'avui.

Fins aviat!


El meu agraïment sincer: A la Fundació Miquel Agustí i a en Joan Simó, doctor en enginyeria agroalimentària i biotecnologia, per la realització d'aquest gràfic i la seva cessió per a ser publicada a Calsots.com.

La ceba de calçots està llesta per a ser arrencada

Publicat: 13/07/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

A mitjans de juliol, com ve sent habitual, la ceba de calçots està llesta per a ser arrencada. Durant els propers dies, doncs, començarem amb aquesta tasca. Hem de preveure molt bé el temps (el meteorològic), donat que les deixarem assecar al camp. Les arrenquem i les deixem al camp fins a mitjans d'agost, així que creuarem els dits per tal que no plogui. somriure

Arrencar les cebes de calçots amb la calor d'aquests dies és ... horrible. Una tasca molt pesada. Aquest procés d'assecat, però, és totalment necessari per després poder obtenir els calçots.

Mira com de boniques estan...

El campo con las cebollas a punto de ser arrancados Las cebollas ya arrancadas y secándose

Fotos artístiques de Cebes de Calçots

A més a més, hem fet alguna foto una mica més artística. Quina t'agrada més?

Les cebes de calçots difuminades i l'etiqueta enfocada Les cebes de calçots enfocades i l'etiqueta difuminada.

Temps enrere, en una jornada tècnica sobre els calçots, el doctor en biologia i amic Joan Simó ens mostrava estadístiques que relacionaven les mides de les cebes amb el nombre de calçots que donen, i hi ha una relació directa. A mi m'agraden les cebes petites/mitjanes, ja que les grans donen molts calçots i aquests no arriben a tenir la seva mida comercial fins al final de la temporada. De totes maneres, no és possible seleccionar les cebes per mides de forma barata. Un Sedàs especial seria una opció, però tant és, tot i així és car i ens robaria el temps.

I ara que he mencionat en Joan Simó i la temporada de calçots, vaig a preparar un altre article on mostraré el gràfic que em va proporcionar. T'encantarà. És un cercle amb tot el cicle de vida dels calçots. Molt ben fet, molt explicatiu.

Fins aviat!

Festa major de Sant Joan, a Valls

Publicat: 24/06/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

Quan de castells es tracta, ja no és possible dir que la Diada de Sant Joan a Valls és la primera "seriosa" de la temporada. Antigament ho era. De fet, avui la gent encara li diu l'inici tradicional de la temporada de castells. Abans d'aquesta jornada, però, ja s'han vist construccions enormes, fins i tot de gamma extra.

A més a més, que aquesta temporada la Colla Vella està forta és un fet. Porten actuacions molt serioses i grans assajos. Ahir per la nit, fins i tot, ja van descarregar el tres de nou amb folre, una construcció important per a la nit de Sant Joan. Ja he mencionat en alguna ocasió que l'actuació de Sant Joan a Valls es fa a l'antiga, és a dir, que cada colla aixeca els seus tres castells quan vol, sense esperar torns.

Així van quedar les coses ahir per la nit:

Actuació de completes
Colla Vella 5d8, 3d9f, 4d8p, pd6
Colla Joves 3d8, 4d8, 2d8f

Recorda que en aquesta adreça tens una explicació de què significa cada cosa, una "nomenclatura" de castells.

Com cada any vaig quedar amb els amics per esmorzar. Ens reunim al mateix bar des de l'octubre de 2002. Tota una fita! A la tertúlia va sortir la bona actuació d'ahir i també comentaris sobre la bona marxa dels Nens del Vendrell i la colla de nova creació, els Bous de la Bisbal del Penedès.

Com va anar l'actuació de Sant Joan a Valls

Avui l'actuació va començar puntual a la una. La primera ronda va ser molt àgil i en només 20 minuts ja havíem vist les dues construccions de la primera ronda: 3d9f de la Colla Joves i 4d9fp de la Colla Vella. En segona ronda ens esperaven dues torres de 9 amb folre i manilles, tot i que el de la Colla Vella només es va carregar. I finalment, a tercera ronda la Colla Vella descarregava un increïble 5 de 9 amb folre que va deixar un registre fantàstic per a una diada de Sant Joan. Així va quedar l'actuació de Sant Joan a Valls:

Actuació de Sant Joan
Colla Vella 4d9fp, 2d9fmc, 5d9f, pd7fc
Colla Joves 3d9f, 2d9fm, 4d9f, pd5

Aquesta temporada en comptes de penjar fotos, penjaré vídeos. Hi ha hagut un parell de castells que s'han de compartir així:

4/9fp de la Colla Vella2/9fm de la Colla Joves

Font: delCamp.tv

Excel·lent jornada. Segons diuen, la millor actuació de Sant Joan de la història. M'encanta ser testimoni d'aquestes fites...

Aquesta temporada de castells ha començat amb una força inusitada i es deu, amb tota seguretat, a que és any de concurs. La Colla Vella ja ha dit que el vol guanyar i ser la millor colla del moment. Informaré puntualment a aquest bloc.

Una abraçada!

Els calçots només són bons al febrer. Veritat o mentida?

Publicat: 12/03/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

No seria la primera vegada que sento el comentari: "Els calçots només són bons al febrer". És com aquest altre comentari que ja vaig publicar fa uns dies. Em sorprenen aquests comentaris en els quals s'afirma una veritat absoluta amb tanta lleugeresa.

Però anem a pams. El cicle de vida del calçot està força clar. Necessiten calor per a créixer i per això els plantem al final de l'estiu. I necessiten fred per a generar la sucre que els fa dolços. Però, significa això que només quan ha fet fred són dolços? I què vol dir fred?

Aquests calçots seran els més dolços del món amb tant de fred. Aquests calçots seran els més dolços del món amb tant de fred.

Aquests calçots seran els més dolços del món amb tant de fred...

A les fotos mostro un dels nostres camps amb neu. Això va passar el 2014. Aquella setmana, òbviament, vam haver d'aturar la venda ja que no hi havia manera d'entrar als camps. Quan ho vam poder fer els vam provar i ... res; tot igual. No esperàvem que de cop fossin més dolços, per suposat. Sabem que han generat més sucres i sabem que en uns dies seran més dolços, però ... serà perceptible?

Ja veus que en això, com en gairebé tot, no existeix una veritat absoluta. Respondré a la pregunta que dóna títol a aquest article, però abans ho faré a una altra pregunta: Un calçot de la IPG Calçot de Valls no està bo al novembre? No és dolç?

Els calçots són bons de novembre a abril

Seguir llegint ...

Dia del Pare. Digue-li amb calçots.

Publicat: 05/03/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

El Dia del Pare pot ser una gran ocasió per a regalar-li al teu una calçotada. Regalar una calçotada és molt original, sense cap mena de dubte. Mira què et proposo per a aquest article:

Tasses per a regalar una calçotada el dia del pare

Aquestes tasses podrien ser l'inici del regal. Dissabte li regales les tasses i dius: "[...] però el regal és un altre; el regal és una calçotada". Jo li regalaré al meu... sonrisa (espero que no em llegeixi!)

I tot això, a més a més, per tan sols 15€!

Seguir llegint ...

Els calçots engreixen. Mite o realitat?

Publicat: 14/02/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

Per tal de contestar a la pregunta de si els calçots engreixen o no, anem a començar dient què és un calçot i les propietats que té.

Ja saps que el calçot és una ceba i que l'única diferència és el cultiu de segon any. Si tens dubtes, mira aquí la informació bàsica sobre els calçots. Com a ceba que és, té les seves mateixes propietats que relaciono a continuació:

  • Tenen gran contingut en fibra i àcid fòlic.
  • Aporten una bona quantitat de vitamina B, C i E.
  • També aporta minerals com el ferro, calci, fòsfor i magnesi.
  • Conté flavonoides, com el betacarotè, la quercetina i la alicina, que són potents antioxidants.
  • Tenen un valor calòric molt baix, per la qual cosa és apte per a dietes hipocalòriques (però compte amb la salsa!).
  • Com la ceba, és diürètic, anticancerigen i prevé algunes malalties cardiovasculars.
  • I tot això, en consumir-se en quantitats clarament superiors a la ceba tradicional, confereix major valor al calçot.

Llavors, els calçots engreixen? O és la salsa?

Està clar: els calçots NO engreixen. Això no significa que te'n puguis menjar 50 i que al dia següent hauràs aprimat. Menjar una gran quantitat de calçots, a més a més, farà que el teu cos reaccioni generant gasos, i això es deu als sulfurs que contenen. Així doncs, els calçots no engreixen, però no te'n mengis massa. sonrisa

Seguir llegint ...

Resum de la Festa de la Calçotada 2016

Publicat: 31/01/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

Avui s'ha celebrat la gran Festa de la Calçotada de Valls 2016. Aquesta era la 35a edició de la Festa de la Calçotada i he de dir que cada any és millor. Ha estat una meravella i ens ho hem passat d'allò més bé.

Fa uns dies vaig publicar un article sobre com i què visitar a la festa de la calçotada, i nosaltres hem seguit el recorregut que proposàvem. Repassaré una mica el que ha donat de si aquesta edició segons aquest recorregut.

El recorregut per la Festa de la Calçotada

En primer lloc, i al concurs de productors de la Festa de la Calçotada 2016, els guanyadors han estat els germans Jordi i Daniel Rovira, de Torredembarra, amb uns calçots preciosos (veure foto). Estava igualat, i s'ha de dir que els jutges ho tenen una mica més complicat cada any, però jo també considero que han estat els justos vencedors. A més a més, enguany també ells han guanyat el concurs de la mota més gran.

Els calçots de Valls guanyadors de la Festa de la Calçotada 2016

El concurs de salsa de calçots l'ha guanyat la Montserrat Vila, de Valls. No puc posar foto de la salsa guanyadora, però si de la demostració de com s'elabora.

Elaboració de la salsa de calçots durant la Festa de la Calçotada 2016

Seguir llegint ...

La Festa de la Calçotada és el proper diumenge

Publicat: 26/01/2016   -   2 comentaris

Cartell de la Festa de la Calçotada 2016Aquest diumenge se celebra la Gran Festa de la Calçotada 2016 a Valls. Calçots, salsa, sarments, la olor típica dels calçots al foc... tot un festival dels calçots. Crec que tothom hauria de visitar la Festa de la Calçotada alguna vegada. L'ambient que es respira és molt especial.

Al meu últim article sobre la Festa de la Calçotada vaig escriure l'ordre que s'havia de seguir per a visitar la festa de forma ordenada. Només és una recomanació, per suposat. Nosaltres seguirem aquest ordre, com sempre, tot i que haurem de fer aturades al camí per saludar els molts amics que participen com a voluntaris.

El més vistós de la Festa de la Calçotada és el concurs de menjar calçots. Veure com mengen calçots durant 45 minuts és força espectacular i enguany, a més a més, torna el guanyador de concursos anteriors, Adrià Weghrzyn (espero haver escrit bé el seu nom). Un canvi de normativa va fer que l'any passat no pogués participar.

Si vas a Valls també trobaràs altres actes. Hi ha una concentració de "2 cavalls", el mític Citroen, i un mercat del calçot (tot i que hi ha paradetes amb coses que no tenen res a veure amb els calçots). Trobaràs productors que venen els seus calçots, podràs comprar salsa, degustacions de vi, etc. Molt complet, de veritat.

Nosaltres estarem tot el dia per Valls, i estaria bé saludar-te si vens. Avisa'ns!

Ens veiem a la Festa de la Calçotada de Valls!

La temporada de calçots comença al gener: veritat o mentida?

Publicat: 18/01/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

Cada any sento el mateix comentari quan s'inicia la temporada de calçots: "la temporada de calçots comença cada any una mica abans". L'has sentit alguna vegada? Jo el sento molt sovint, de veritat. I la meva resposta és sempre la mateixa: "No, la temporada de calçots sempre comença igual i acaba igual". Estic d'acord que aquesta afirmació s'ha de matisar, però a grans trets és així.

Cada any la temporada de calçots comença al novembre i acaba a l'abril. El que deia abans, els matisos, tenen a veure amb la meteorologia, les plagues o amb situacions sobrevingudes. Per exemple, en climes molt freds els calçots surten més tard i aguanten també una mica més. En climes més càlids, a l'inrevés. Significa això que podem trobar calçots a l'octubre i al maig? Si, els podem trobar, està clar, però són pocs. Un altre exemple: alguns anys comença més tard perquè plou molt i no podem calçar a temps o inclús no podem collir-los. Això és el que va passar la temporada passada, i no vam poder començar la temporada fins el mes de desembre.

I la temporada de calçots de la IGP?

Logo IGP Calçot de VallsLa temporada dels calçots emparats per la IGP Calçot de Valls comença i acaba exactament igual: de novembre a abril. A més a més, en aquest cas el reglament de la IGP diu que no es pot vendre cap calçots amb l'etiqueta identificativa de la IGP abans de novembre. Això és normal, donat que abans de novembre es difícil que tinguin les mides que exigeix la IGP.

Seguir llegint ...

Pa de Calçots, una recepta per a triomfar com a cuiner

Publicat: 07/01/2016   -   Vols fer tu el primer comentari?

Hem publicat una nova recepta al nostre web. Es tracta del Pa de Calçots, una recepta que ens ha preparat l'Anna Maria Buxó de Eathealthyandenjoy. Ella l'ha publicat al seu bloc sota el títol "Pan Rústico de Calçots".

Pa de calçots, a receptes amb calçots

Es tracta d'una recepta molt senzilla i amb una particularitat que alguns agrairan molt: és apta per a celíacs! A més a més, en breu publicarem una recepta de salsa de calçots sense gluten, que molts heu demanat.

Quan menjar aquest Pa de Calçots

Està clar que has de tenir uns quants calçots ja cuits per a poder fer aquesta recepta, i no t'ho amagaré: el millor és fer-la amb calçots cuits amb sarments perquè els calçots tindran sabor a calçotada, i aquesta és la gràcia. Si els fas al forn no et quedarà igual.

Seguir llegint ...

Feliç any nou! Bones festes!

Publicat: 31/12/2015   -   Vols fer tu el primer comentari?

Comença una nova temporada i al cap de poques setmanes ja ens veiem en festes. Un pensa en tot allò que ha aconseguit, en allò que està per venir, en aquells que ja no són entre nosaltres... però aquestes festes sempre omplen d'il·lusió. Tornem a creure. Com cada any hem adornat casa nostra i hem comès alguns excessos. Sempre els cometem. Però per sobre de totes les coses, hem brindat i ho tornarem a fer. Brindarem per vosaltres, per nosaltres i per tot allò que vulguem aconseguir.

Bones festes i feliç any nou de Calsots.com

L'any que ara acaba ha estat dur per a moltes persones, també per nosaltres per la pèrdua d'éssers estimats. Els nostre desig és que el 2016 sigui un any fantàstic, que puguem recordar amb il·lusió i que sigui motivador. Això que fem ens agrada, i farem el possible per tal que sigui encara millor que ara. Ho aconseguirem.

Quant als enviaments d'aquestes dates, ja sabem que seran pocs i en dates una mica especials. Els dies festius ens obliguen. Nosaltres també ho aprofitarem per prendre'ns les coses amb una mica més de tranquil·litat. Però tot torna a la normalitat a partir de la segona setmana de gener. Estarem tots els dies al peu del canó amb més força que mai. I brindarem. Brindarem per tot!

Els nostres millors desitjos per a aquestes festes, amics.

La Festa de la Calçotada 2016 es prepara

Publicat: 25/12/2015   -   Vols fer tu el primer comentari?

Ara estem celebrant les festes Nadalenques i aprofito per a felicitar-te les festes en nom de tot l'equip de Calsots.com. L'article d'avui, però, va d'una altra festa que ja fa algunes setmanes que s'està organitzant: La Gran Festa de la Calçotada 2016 que celebrarem a Valls a finals de gener.

La Festa de la Calçotada 2016 en detall

Cartell de la Festa de la Calçotada 2016Si llegeixes aquest bloc de calçots ja sabràs que la festa de la calçotada té quatre components clarament diferenciats. Com ja vaig explicar fa temps, podríem fer la visita sabent què hem de veure, en quin ordre, i on.

Seguir llegint ...

Pàgina:   Anterior   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   Següent
 

A Calsots.com ens preocupem perquè puguis fer l'autèntica calçotada.