Logo de Calsots.com

El bloc de Calsots.com



La fira de la salsa romesco

Publicat: 06/11/2010   -   1 comentari

Des del dia 12 fins el dia 21 de novembre se celebren a Tarragona les "I Jornades del Romesco de Tarragona". Es tracta d'una iniciativa de l'associació del comerç i la restauració del Serrallo (www.arcs-serrallo.cat), que en aquesta primera edició ja apunta molt alt.

Cartell de las I Jornades del Romesco de Tarragona

Descarregar programa d'actes de les I Jornades del Romesco de Tarragona

Nosaltres som plenament conscients que la salsa original per als calçots és la Salvitxada. Tot i així, s'ha de ser el suficientment humil per a reconèixer que molta, moltíssima gent, menja els calçots amb la salsa Romesco de Tarragona. Totes dues salses són boníssimes, i s'assemblen molt, tot i que cadascuna té el seu secret.

A la nostra botiga venem l'autèntica salsa de calçots, sense colorants, sense conservants... 100% natural. Com sempre, us animem a provar-la, perquè una vegada provada, no en voldràs cap altra (ho diem en sèrio, eh?).

Ens veiem pel Serrallo de Tarragona!!!





Saps cuinar calçots?

Publicat: 01/11/2010   -   3 comentaris

Una cosa tan òbvia com cuinar calçots no sempre ho és. Com ja hem comentat en alguna ocasió, els calçots s'han de cuinar amb flama viva, i no amb brases. A calsots.com hem explicat en més d'una ocasió com s'han de fer, però ho seguirem fent.

En primer lloc us expliquem com s´han de fer els calçots segons les recomanacions de la IGP "Calçot de Valls". Aquestes indicacions són les més recomanables, sense dubtes, tot i que hi ha moltes altres maneres de fer els calçots.

Així, segons la IGP, els calçots han de fer-se sempre amb llenya de sarments, i amb una parrilla. En el moment que veiem que els hi surt una mica d'aigua, ja els podem donar la volta. Quan haguem finalitzat la cocció per ambdós costats, treiem els calçots de la parrilla i els emboliquem amb paper de diari. D'aquesta manera mantenim la calor fins l'hora de servir-los, i els calçots s'acaben de fer.

Calçots al foc, sobre flama de sarments Embolicar calçots en paper de diari

Tingueu en compte, sobre tot, que aquesta és la manera "ideal" de fer els calçots. Seguirem comentant altres formes a aquests articles, però recordeu que tenim una pàgina on podreu consultar tot això.





Com es calcen els calçots

Publicat: 23/10/2010   -   4 comentaris

Ahir divendres vam estar fent l'última part de la feina: calçar els calçots del nostre hort. Al vídeo que mostrem a continuació es veu aquesta tècnica amb l'eixada. En grans extensions, evidentment, el calçat dels calçots no es fa així, però per a petits horts aquesta és la millor manera, i per suposat, la més tradicional.

Fixeu-vos en la senzillesa del procés: s'aixeca la terra dels costats del calçot amb l'eixada, i l'apilem a sobre de la ceba per tal que la part blanca quedi un altre cop sota terra. Així, el calçot busca la llum i es va allargant i allargant. És molt senzill!

Si les fulles del calçot es queden cobertes de terra, no patiu. Amb la següent regada, i en només unes poques hores, tornen a sortir amb més força. És molt normal que durant el procés de calçat es trenquin algunes de les fulles, però no passa res. Tot torna a la normalitat en poc temps. A tall d'exemple, al vídeo hem posat molta terra als calçots del centre, de manera que les fulles van quedar molt enterrades.

Aquest procés de calçar els calçots es repeteix 3 o 4 vegades, fins que el calçot té les mides reglamentàries, i a partir d'aqui, la recol·lecció, procés del qual també parlarem en el seu moment, i que està realment a prop.

Aneu-vos preparant, perquè aviat tindrem calçots.





Diada de castells per Santa Úrsula

Publicat: 21/10/2010   -   Vols fer tu el primer comentari?

Aquest diumente és la gran actuació castellera de Santa Úrsula. Després del concurs de castells de Tarragona, en el que les dues colles de Valls van fer un bon paper, ara toca la diada més especial per a tots els castellers de Valls: Santa Úrsula. Aquesta actuació és de les més esperades del panorama casteller, a l'alçada de les grans calçotades de Valls.

Tanta és la importància dels castells a Valls que el cartell d'enguany té clars tocs castellers. Fixeu-vos a la imatge:

Cartell de la Fira de Santa Úrsula 2010

Diumenge passat, la Colla Joves va tenir un dia complicat al Vendrell, amb una inoportuna caiguda del 4 de 9. La Colla Vella, en canvi, arriba a Santa Úrsula sense haver tingut cap actuació des del concurs. Probablement la Colla Vella tingui millors expectatives que la Joves, però a Valls no se sap mai!!

Desitjem el millor a les dues colles, però sobre tot, desitjem que no hi hagi llenya, i que s'assoleixin tots els objectius marcats, que segur que són molt ambiciosos.

Molta sort, i visca Santa Úrsula!!!





Resultat del concurs de castells

Publicat: 18/10/2010   -   Vols fer tu el primer comentari?

El concurs de castells de Tarragona ens ha deixat un bon regust de boca (veure classificacions). Les dues colles de Valls han quedat en segona i tercera posició, tot i que lluny de la primera posició, que han aconseguit un cop més els Castellers de Vilafranca amb una gran actuació.

Però anem a les dues colles de Valls, ciutat d'origen dels castells, i també dels calçots. A priori, la Colla Vella havia de lluitar per la primera posició amb els Castellers de Vilafranca. Entre els aficionats es parlava que acabada la segona ronda, tant Vilafranca com Vella anirien igualades, i que la tercera ronda marcaria el desenvolupament del concurs. No va ser així, perquè una desafortunada caiguda en el segon castell, el Pilar de vuit amb folre i manilles, els ho posava tot molt costa amunt.

Pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Vella

Font: Web de la Colla Vella

Mentrestant, la Colla Joves anava fent el seu concurs, que no era un altre que tirar el 3 de 9 amb folre, el 4 de 9 amb folre, i algun castell de gamma extra per tal d'assegurar-se la tercera plaça. I ho van aconseguir, i tant! En tercera ronda la Joves carregava el 5 de 9 amb folre, que els assegurava la tercera plaça, i que en aquell moment, a més a més, els situava a la segona. Tot un èxit.

5 de 9 amb folre carregat per la Colla Joves

Font: Web de la Colla Joves

Però la sorpresa (desagradable, des del meu punt de vista) és que la Colla Vella no aconsegueix refer-se d'aquesta caiguda inesperada, i el segon intent del pilar de 8 amb folre i manilles cau en l'últim instant, a punt de ser coronat. Això ho feia tot molt difícil, veritablement. Malgrat tot, la Colla Vella ja havia fet mèrits per tal de no ser sobrepassada per les altres colles que, com la Joves, pretenien fer al concurs un castell de gamma extra.

I aquí estem, a només uns dies de la gran actuació de la fira de Santa Ursula, a Valls. I això si que no us ho podeu perdre.

Salut i calçots!!!





Hem instal·lat un recaptcha calçots

Publicat: 12/10/2010   -   Vols fer tu el primer comentari?

Doncs si, perquè després de tant de temps amb la venta de calçots hem vist que el tema dels comentaris era un niu d'spam (correu no desitjat). Ens arribaven cada dia uns quants missatges, i malgrat que havíem implementat un sistema propi, ja no donava els resultats esperats.

Buscàvem la millor opció anti-spam, i al final ens hem decidit per reCaptcha, un sistema de Google. Ens va semblar molt útil, i a més a més l'havíem vist en funcionament a d'altres llocs. Així que... aquí està.

exemple del sistema recaptcha a la web de calçots

Per a tu que llegeixes aquesta notícia no et suposarà cap problema escriure comentaris (prova-ho!) però per a nosaltres és "l'alliberament!". Oi que ho has vist a d'altres llocs?





Com va el nostre cultiu de calçots

Publicat: 02/10/2010   -   6 comentaris

Avui, just abans d'anar a dinar pel meu aniversari, vaig anar a regar els calçots. La idea era regar, i sortir corrents cap al restaurant, on m'esperava la família, mon germà amb la seva família, i la meva mare. La meva dona m'havia donat ja la roba, me la vaig posar, i abans d'anar al restaurant vaig anar a l'hort a engegar els aspersors.

El primer que vaig fer va ser mirar com estaven les últimes cebes que vam plantar i, la veritat, estàn fantàstiques. Tot va de primera, mireu:

L'últim camp amb el nostre cultiu de calçots Un detall del nostre cultiu de calçots

En vista que les petites (els calçots que acabem de plantar) anàven molt be, vaig obrir la clau de pas i vaig començar a regar. I just després vaig anar a veure el primer camp en el que vam plantar calçots, per tal de fer un parell de fotos i sortir pitant cap al restaurant. Aquí estan les fotos:

Regant el primer camp de calçots, que ja treurem en poques setmanes Regant el primer camp de calçots, però fent la foto de lluny.  :D

Però fixeu-vos be a on anava el xorro de la primera d'aquestes 2 fotos. Just en el moment que vaig fer la foto, vaig mirar la pantalla de la càmara. I en aquell mateix instant, el rec va passar per sobre meu! jajajajaja. Em vaig mullar sencer, i això que portava la roba per anar a dinar. Au! Corrents cap a casa.

En fi, que he arribat 15 minuts tard al dinar, i amb una altra roba, perquè la que portava estava completament mullada. I de les sabates no dic res, perquè mai recordo quin calçat porto quan vaig al camp, així que amb el xorro d'aigua també els vaig deixar completament enfangats.

Quan us mengeu els primers calçots que tregui ja podreu dir que em vaig mullar sencer regant els "vostres" calçots. A mi em va fer molta gràcia, però a la meva dona... be, a ella no tant.





El concurs de castells ja és aqui!

Publicat: 30/09/2010   -   Vols fer tu el primer comentari?

Qui ho diria? El dia 4 d'octubre de l'any 2008, ben entrada la tarda, els Castellers de Vilafranca aixecaven la copa de campions del concurs de castells. Llavors marxàvem cansats de la plaça de braus, que ja estava força remodelada, i ni tan sols pensàvem en el concurs de 2010.

Ja han passat 2 anys, i ni ens hem adonat! Aquí tornem a tenir el concurs de castells. D'acord que és a Tarragona, a la Tarraco Arena (com m'agrada el nom sense "plaça"), però els castells són de Valls, com els calçots.

4 de 9 de la Colla Joves Xiquets de Valls

FOTO: Jordi Cli

FONT: Web Casteller (http://www.webcasteller.com/ca/fotoblog.php?id=2627)

A aquesta foto la Colla Joves Xiquets de Valls va carregar el quatre de nou. Ja es poden veure els detalls de la nova plaça, que ara, rebatejada com a Tarraco Arena, és encara més espectacular (tot i la reducció important d'aforament, però a aquesta web no parlarem d'això).

Doncs be, el proper dia 3 d'octubre a les 10 del matí ens trobareu a la plaça, veient com un espectador més aquest fantàstic espectacle. Us hi esperem!





Com es cuinen els calçots amb parrilla (i 2)

Publicat: 22/09/2010   -   3 comentaris

Els calçots, després de fer-se per un costat, han perdut una mica del seu tamany original, i per això estan una mica fluixos a la graella. El millor és donar-los la volta de la següent manera:

Tombar els calçots a la graella

Així evitem que se surtin pels costats en cas de tombar-los lateralment. Aquest moviment cal fer-lo relativament ràpid, perquè si no se'ns "apretaran" els calçots dins la graella, però aquest és un mal menor, oi?

Sabrem que els calçots estan ben fet pels dos costats quan veiem que per aquest costat també surt una mica d'aigua de dins. Ara ja és el moment de guardar-los una estona embolicats amb paper de diari. Així conservaran l'escalfor fins que sigui el moment de menjar-los.

Embolicar els calçots en paper de diari Embolicar els calçots en paper de diari Embolicar els calçots en paper de diari

Ficats en una caixa, o ficats en un sac, però tots juntets amb el seu paper de diari, aguantaran molt be l'escalfor fins que sigui l'hora de menjar-los (però millor que no passi massa temps, eh?).

I amb això finalitza aquesta sèrie de 2 articles sobre com fer els calçots a la graella. Esperem que us hagi agradat.

BON PROFIT!!!





Com es cuinen els calçots amb parrilla (1)

Publicat: 20/09/2010   -   4 comentaris

Comencem amb aquest article una altra sèrie per tal de mostrar una manera de cuinar calçots. Aquesta vegada es tracta de cuinar calçots a la parrilla, una tècnica molt utilitzada, potser la que més. Per això, igual que a la sèrie de cuinar calçots amb filferro, ens hem de proveir de una o dues parrilles, i la suficient quantitat de sarments (o en el seu defecte, de qualsevol altra llenya) per tal que quedin ben cremats.

Comencem col·locant els calçots a la parrilla de manera que les arrels es toquin. Recordeu que les arrels no s'han de tallar; ja ho hem mencionat en algunes ocasions. El més lògic és que el foc sigui més intens cap a la meitat de la parrilla, per la qual cosa col·locarem els calçots més grossos al centre (i no als extrems, com alguns que es veuen a la següent foto).

Calçots a la parrilla

Tan aviat com tinguem els calçots ben col·locats a la parrilla, fem el foc, una bona flama viva, i col·loquem els calçots a sobre.

Calçots al foc

I així els deixem fins que veiem que surt de dins els calçots una mica d'aigua, que voldrà dir que ja estan fets per un costat. Ara toca donar-los la volta, però això ja ho veurem al següent article.

Veure la segona part d'aquest article.





Plantant calçots a Cartagena

Publicat: 16/09/2010   -   Vols fer tu el primer comentari?

La nostra iniciativa de venda de cebes per a calçots ha resultat ser molt positiva. Hem fet molts enviaments a tot arreu d'Espanya, i un dels nostres amics, en Francisco Montoro, ja els ha plantat, i ens ha fet arribar una foto via la pàgina de calçots al facebook.

Aquesta plantació té fins i tot reg per goteig... molt professional!! De totes maneres, amb l'aigua que necessiten, Francisco, et veig regant "extra" en més d'una ocasió.

Plantant calçots a Cartagena

No és difícil... gens difícil. Us animem a plantar calçots, i a enviar-nos les fostres fotos. Les penjarem a la nostra web, i també al facebook. Animeu-vos!





Com plantar calçots

Publicat: 08/09/2010   -   Vols fer tu el primer comentari?

Realment, plantar calçots és una cosa molt senzilla. Per a tots aquells que hagueu decidit comprar cebes per a calçots, aqui teniu una breu explicació inicial de com es planten.

1.- La terra ha d'estar ben esponjosa, ben llaurada. Preferiblement s'ha d'abonar amb productes naturals (fems). Necessitarà força aigua, i de forma regular, així que seria ideal portar un registre de plujes (per no regar sobre mullat).

2.- Fer solcs per a plantar els calçots. Els solcs han de distanciar-se uns 60 centímetres els uns dels altres.

3.- Les cebes es deixen als solcs orientats cap al seu creixement natural. No ens cansarem de dir-ho, tot i que sigui un tema "trivial": arrel abaix, i pic amunt (hem vist cada cosa...). Mira la foto:

Ceba per a plantar calçots

4.- Tapar les cebes lleugerament. Aviat començaran a sortir... i en aquest moment ja haurem de començar a calçar. Però això ja ho explicarem al següent article.

Ja has començat a plantar?





Pàgina:   Anterior   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   Següent
 

A Calsots.com ens preocupem perquè puguis fer l'autèntica calçotada.